AMERIČKI SUPER LOVAC PRIZEMLJEN U JUŽNOJ KOREJI: Flota F-35 ne leti posle otkrića misterioznog kvara VIDEO
Foto: Shutterstock, EPA/Vincent Jannink

drama

AMERIČKI SUPER LOVAC PRIZEMLJEN U JUŽNOJ KOREJI: Flota F-35 ne leti posle otkrića misterioznog kvara VIDEO

Planeta -

Južna Koreja je prizemljila celu svoju flotu naprednih borbenih aviona F-35, saopštili su zvaničnici u sredu, čekajući istragu o dramatičnom hitnom sletanju.

Nakon što je stajni trap na južnokorejskom F-35A prestao da radi tokom velikog kvara na sistemu, pilot je odlučio da se ne katapultira i umesto toga spustio je mlaznjak na stomak - otišavši bez ikakvih povreda.

Incident se desio u bazi vazdušnih snaga na zapadu zemlje, podstakao je istragu tokom koje će južnokorejski F-35 biti prizemljeni.

„Pošto je istraga u toku, čitava (F-35) flota je suspendovana iz letenja“, rekao je zvaničnik ministarstva odbrane za AFP.

Južna Koreja je naručila 40 varijanti F-35A od svog američkog proizvođača Lokid Martina 2014. godine, a prvu seriju je dobila pet godina kasnije.

Zamenik načelnika štaba vazduhoplovnih snaga Republike Koreje Šin Ok Čul podelio je dramatične detalje na parlamentarnom saslušanju u sredu.

F-35A je leteo na maloj visini kada je pilot čuo udarce, što ga je navelo da proveri sisteme aviona, rekao je Šin zakonodavcima.

"Svi sistemi su prestali da funkcionišu osim kontrola leta i motora", rekao je on, dodajući da je pilot tada odlučio da ne katapultira i odlučio da pokuša da sleti.

Vojska je poprskala specijalnu penu na pistu u bazi vazduhoplovstva kako bi sprečila eksploziju usled trenja izazvanog dodirom aviona sa površinom velikom brzinom, rekao je Šin.

Rekao je da je to prvi put da je pokušano sletanje na stomak u F-35.

Supersonični F-35 Lightning II je jedan od najsnažnijih i najagilnijih lovaca na svetu, koji poseduje stelt tehnologiju i napredne komunikacije.

Njegove tri varijante su dizajnirane za širok spektar misija.

I dok je cena po jedinici opala poslednjih godina, smatra se najskupljim sistemom naoružanja koji su ikada razvile Sjedinjene Države.

Program je takođe opterećen brojnim kašnjenjima, prekoračenjem troškova i tehničkim zastojima.

Pre incidenta u Južnoj Koreji, poslednja nesreća aviona uključivala je britanski F-35B koji je pao u Sredozemno more tokom poletanja sa nosača aviona HMS Kvin Elizabet. Njegov pilot se bezbedno katapultirao.

Kurir.rs/CBS News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track