STATUA NACERENOG MUŠKARCA SA OGROMNIM PENISOM PODELILA JAVNOST Ministarka poručila dušebrižnicima: Treba da budete ponosni! VIDEO
Foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

peru

STATUA NACERENOG MUŠKARCA SA OGROMNIM PENISOM PODELILA JAVNOST Ministarka poručila dušebrižnicima: Treba da budete ponosni! VIDEO

Planeta -

Statua nacerenog muškarca sa ogromnim falusom izazvala je i oduševljenje i bes na arheološkom lokalitetu na severu Perua gde je izložena od početka godine.

Iako možda nije anatomski precizna, grimizna skulptura od fiberglasa verna je reprodukcija keramičke posude iz prekolumbovske Močika kulture čiji je narod živeo u ovoj oblasti izeđu 150. i 700. godine.

Udaljena 15ak minnuta vožnje od regionalne prestonice Truhilja, statua je već postaoa hit stecište turista i prolaznika koji sa oduševljenjem poziraju pored metar i po visoke figure.

Vandali, pak, nisu impresionirani i skulptura već može da se "pohvali" rupom od metka.

Gradonačelnik Arturo Fernandes Basan rekao je lokalnim medijima da su dvojica ili trojica maskiranih kriminalaca nožem zapretila čuvaru lokaliteta a onda oštetila falus skulpture koja je posmenik drevnoj kulturi koja je prethodila Inkama i koja je poznata po seksualno eksplicitnoj grnčariji koja intrigira turiste.

Basan je poručio i da grad planira da podigne čak 30 skulptura posvećenih Močika kulturi, i da će trećina predstavljati erotske činove ili porođaj.

"Naša Močika kultura ove keramičke posude nije smatrala erotičnim već predstavama božanstava", rekao je Fernandes Basan koji je pre ulaska u politiku bio ginekolog. "Drevni Grci su imali drugačije predstave. Naše su agresivnije i direktnije odražavaju naša osećanja", dodao je on.

Figura je izazvala oprečne reakcije javnosti.

Onima koji su se žalili da je neprikladna za decu, ministarka kulture Perua, Žizela Ortiz je kratko poručila: "Ta ideja da deca ne bi smela da je vide pripada opskurnim vremenima. Mi Peruanci treba da budemo ponosni na naše raznoliko nasleđe, uključujući i njegov erotski ili seksualni deo koji je neraskidivi deo ljudskog bića".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track