OMIKRON JE NEZAUSTAVLJIV Za 24 sata u Americi čak 786.824 novozaražena i 1.870 preminulih!
Foto: Profimedia

PAKAO

OMIKRON JE NEZAUSTAVLJIV Za 24 sata u Americi čak 786.824 novozaražena i 1.870 preminulih!

Planeta -

Uprkos drastično velikom porastu broja obolelih i umrlih, stručnjaci upozoravaju da tek sledi vrhunac ovog talasa koronavirusa

U Americi su u četvrtak bila čak 786.824 novozaražena koronavirusom, dok je 1.870 osoba preminulo. Uprkos drastično velikom porastu broja obolelih i umrlih, stručnjaci upozoravaju da tek sledi vrhunac ovog talaca koronavirusa, a za sve je zaslužan novi soj omikron, koji je postao dominantan u SAD.

Endemski virus

Sedmodnevni prosek broja zaraženih u Americi iznosi 607.064, što je za čak 71 odsto više nego pre nedelju dana, pokazuje analiza univerziteta "Džons Hopkins".

Majka monstrum... Sara Bim
Majka monstrum... Sara Bimfoto: Prinscreen/Twitter

Optužnica protiv majke - U gepeku vodila sina na testiranje

Sara Bim (42), učiteljica iz okruga Haris u Teksasu, uhapšena je nakon što je sina (14) koji je pozitivan na koronavirus zaključala u gepek automobila, kako bi se podvrgli testiranju na jednom mobilnom punktu. Ona je optužena za ugrožavanje deteta. Majka monstrum je policiji rekla da je sina stavila u prtljažnik automobila jer nije želela da se i sama zarazi pošto on mora da bude u karantinu. Ona je tvrdila da je sina vodila na stadion Ken Pridžon kako bi se potvrdili raniji rezultati testiranja. Policija nije navela da li su majka i sin vakcinisani.

Na drugoj strani, broj preminulih ostao je relativno nizak - tek devet odsto veći u odnosu na proteklu nedelju, što ide u prilog navodima da omikron soj ima manji mortalitet u populaciji gde je procenat vakcinacije visok. Da novi soj nije šala, naročito za one koji nisu vakcinisani, pokazuju navodi da je u protekle dve nedelje broj hospitalizovanih u Sjedinjenim Državama porastao za čak 40 odsto. Rošel Valenski, direktorka Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, kaže da Sjedinjene Države još nisu prošle vrhunac ovog talasa koronavirusa: - Broj novozaraženih raste mnogo brže od broja preminulih i hospitalizovanih. Još nismo prošli vrhunac. U Južnoafričkoj Republici, iz koje je ovaj soj potekao, brojevi zaraženih, preminulih i hospitalizovanih pali su naglo kao što su porasli. Očekujemo da se to dogodi i ovde - rekla je ona. Valenski je istakla da su velike šanse da koronavirus u budućnosti postane endemski:

Užasno... Putnica kuca zastrašujuću poruku
Užasno... Putnica kuca zastrašujuću porukufoto: Printscreen/Twitter

Horor u avionu - Ulovio pozitivnu putnicu

Na društvenim mrežama se pojavila i fotografija snimljena u avionu na kojoj jedna putnica, plavuša, kuca poruku kako je pozitivna na koronavirus. "Mi imamo koronu, psssttt. Zbog toga se vraćamo dan ranije kući. U avionu...", može se pročitati na delu ekrana mobilnog telefona koji je snimljen između dva sedišta. Autor snimka se pita kako je uopšte moguće da neko ko je pozitivan uđe u avion i da li je to protivzakonito.

- Po svemu sudeći ćemo još dugo živeti sa ovim virusom. Usred smo talasa i prvo se moramo izboriti sa ovim udarom - dodala je ona.

Manje smrtonosan?

Istraživači navode da je omikron soj koronavirusa manje smrtonosan od sezonskog gripa. Prvi podaci su ohrabrujući i prema njima, omikron će usmrtiti sto puta manje ljudi od delta soja. Smrtnost od omikrona je 0,1 odsto, slično kao i kod virusa gripa, dok je smrtnost pre pronalaska vakcine kod obolelih od koronavirusa bila oko jedan odsto. Ipak, stručnjaci upozoravaju da je još prerano porediti i davati prognoze, naročito jer omikron izaziva drugačije posledice kod vakcinisanih i nevakcinisanih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja