BAJDEN ZA MENJANJE GLASAČKIH PRAVA: Vreme je za demokratiju umesto autokratije! Evo šta je FILIBASTER za čiju se promenu zalaže!
Foto: EPA / Chris Kleponis / POOL

neograničena rasprava

BAJDEN ZA MENJANJE GLASAČKIH PRAVA: Vreme je za demokratiju umesto autokratije! Evo šta je FILIBASTER za čiju se promenu zalaže!

Planeta -

Predsednik SAD Džozef Bajden i potpredsednica Kamala Haris otputovali su u američku saveznu državu Džordžiju, kako bi promovisali zakon o glasačkim pravima kojim bi se znatno proširile nadležnosti federalne vlade u izbornom procesu.

Bajden će se, kako je najavljeno, založiti i za promenu senatskog pravila zvanog filibaster, zbog kojeg je blokirano usvajanje zakona o glasačkim pravima, i poručiti da je vreme da se izabere "demokratija umesto autokratije", preneo je večeras Glas Amerike.

Filibaster je stara senatska procedura nekada čuvana za raspravu o najspornijim zakonima, koja dozvoljava dugu debatu o zakonskim predlozima i zahteva većinu od 60 glasova da bi se usvojio neki zakon.

Neimenovani zvaničnik Bele kuće izjavio je da će se Bajden u svom obraćanju založiti za pravo da se glasa na slobodnim, poštenim i bezbednim izborima nenarušenim zbog stranačkih manipulacija.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / Chris Kleponis / POOL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja