KAKVU JE TO KIM RAKETU ISPALIO: Naprednija i brža od prethodne hipersonične?! Amerikanci zaustavili poletanja na zapadnoj obali!
Foto: EPA-EFE/KCNA

oči uprte u pjongjang

KAKVU JE TO KIM RAKETU ISPALIO: Naprednija i brža od prethodne hipersonične?! Amerikanci zaustavili poletanja na zapadnoj obali!

Planeta -

Severna Koreja je danas testirala balistički projektil koji bi, čini se, mogao biti napredniji od hipersoničnog projektila koji je lansirala pre manje od nedelju dana, saopštila je južnokorejska vojska.

Projektil je prešao više od 700 kilometara

Testiranje, koje su osudili Vašington, Tokio i glavni sekretar UN, sprovedeno je nakon novogodišnjeg obećanja severnokorejskog lidera Kima Džong-una da će ojačati vojsku najsavremenijom tehnologijom, dok istovremeno nema pomaka u pregovorima s Južnom Korejom i SAD.

Prve procene pokazuju da je projektil prešao više od 700 kilometara do maksimalne visine od 60 kilometara uz brzinu do deset puta veću od brzine zvuka (12.348 km/h), navodi se u saopštenju južnokorejske vojske.

"Ocenjujemo da je ovo naprednije od projektila koji je Severna Koreja lansirala 5. januara, iako južnokorejske i američke obaveštajne službe još sprovode detaljnu analizu", dodaje se.

Lansiranje je detektovano oko 7:27 po lokalnom vremenu. Projektil je ispaljen iz severnokorejske pokrajine Jagang prema moru, s iste lokacije kao i prošlonedeljni projektil.

Amerikanci: Lansiranje ne predstavlja direktnu pretnju

Američka Indopacifička komanda procenjuje da lansiranje ne predstavlja ditektnu pretnju za SAD i saveznike, ali naglašava destabilizirajući učinak severnokorejskog programa ilegalnog naoružanja.

Savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo objavila je da je nakratko zaustavila poletanja iz nekih vazdušnih luka na američkoj zapadnoj obali kada se saznalo za testiranje balističkog projektila u Severnoj Koreji. Američki zvaničnik je rekao da je to trajalo manje od 15 minuta zbog inicijalnih izveštaja o događajima u Indopacifiku iako nije to direktno povezao s lansiranjem projektila.

Nuklearni izaslanici Južne Koreje i SAD telefonski su razgovarali o testiranju projektila i koordiniranju odgovora. Složili su se da će pokušati da obnove mirovni proces sa Severnom Korejom, objavilo je južnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova.

Kurir.rs / Index.hr, Foto: EPA/KCNA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track