KREMLJ UPOZORIO: Nećemo postavljati ultimatume NATO, ali znajte da je situacija na kritičnoj tački!
Foto: Printscreen/sputniknews.com

samit rusija-nato

KREMLJ UPOZORIO: Nećemo postavljati ultimatume NATO, ali znajte da je situacija na kritičnoj tački!

Planeta -

Moskva ne postavlja ultimatume u pregovorima sa Zapadom, već traži konkretne odgovore na bezbednosna pitanja koja je muče, saopšteno je iz Kremlja nakon što su danas u Briselu počeli razgovori između NATO-a i Rusije.

Rusija želi garancije da se NATO neće širiti dalje na istok, da će smanjiti snage i oružje u Evropi, kao i da se Ukrajina nikada neće pridružiti NATO - što je glavna crvena linija za Savez i Kijev.

Razgovori SAD-a i Rusije, održani u ponedeljak u Ženevi, nisu urodili plodom.

"Ne pregovaramo s pozicije sile, nema i ne može biti mesta za bilo kakve ultimatume. Ali situacija je, u pogledu panevropske bezbednosti i naših nacionalnih interesa, dostigla kritičnu tačku i ne možemo je dalje samo odlagati, a pitanja koja nas zabrinjavaju traže konkretne odgovore", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je ponovio i da je Rusija spremna direktno da pregovara sa Ukrajinom pod uslovom da se ispune obaveze iz postojećih sporazuma.

NATO tvrdi da su brojni ruski zahtevi dostavljeni u decembru neprihvatljivi, uključujući poziv na smanjivanje aktivnosti Saveza na nivo iz 1990ih, kao i obećanje da neće primati nove članice.

Na pitanje o mogućem članstvu Finske u NATO Peskov je odgovorio da NATO služi kao "instrument konfrontacije" i da Rusiju zabrinjava svako proširivanje Saveza.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track