VIŠA SILA Blaga zima naterala Putina da promeni planove i ne izvrši invaziju na Ukrajinu?
Foto: Profimedia

STRATEGIJA

VIŠA SILA Blaga zima naterala Putina da promeni planove i ne izvrši invaziju na Ukrajinu?

Planeta -

Američki stratezi su ubeđeni da je toplo vreme, zbog kojeg je tlo previše blatnjavo, zaustavilo ruske tenkove u pohodu na zapad

Da li su se zaustavili zbog blata? Ruski tenkovi na granici sa Ukrajinom
Da li su se zaustavili zbog blata? Ruski tenkovi na granici sa Ukrajinomfoto: AP

Strah i realna opasnost da bi tenkovi i druga borbena vozila mogli da se zaglave u blatu i mulju primorali su ruskog predsednika Vladimira Putina da promeni planove i odloži invaziju na Ukrajinu. To, prema navodima Njujork tajmsa, tvrde američki stratezi i savetnici američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Neočekivano toplo

Neobično topla zima i vreme za ovo doba godine na istoku Evrope učinili su svoje u regionu koji je obično duboko zamrznut i pod snegom. Ti vremenski uslovi su idealni za napredovanje teških oklopnih borbenih vozila i transportera. Upravo su klimatske neprilike naterale zvaničnike u Kremlju da promene vojne planove, uvereni su eksperti u Beloj kući.

Ambiciozan... Reper Kanje Vest
Ambiciozan... Reper Kanje Vestfoto: Profimedia

Širi biznis na Rusiju - Reper Kanje bi u Kremlj

Američki reper Kanje Vest, koji je nedavno promenio ime u Je (Ye), planira odlazak u Moskvu i želi da se sastane s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Reper želi da započne poslovanje u Rusiji, a planira i da održi koncert, najverovatnije u velikoj sportskoj areni gde se održala većina takmičenja tokom Olimpijskih igara 1980. Vest je, kako prenosi Bilbord, veliki ljubitelj Vladimira Putina. On je 2016. podržao Donalda Trampa u kampanji, a na izborima 2020. njegova Rođendanska stranka dobila je oko 60.000 glasova.

Tim američkih meteorologa pažljivo prati vremenske prilike u regionu od novembra prošle godine, kada je počelo gomilanje ruskih trupa na granici sa Ukrajinom. Obaveštajni podaci SAD su ukazivali da se Putin priprema da u januaru izvrši invaziju na istočne delove Ukrajine. Ali taj scenario je sada malo verovatan, tvrde sagovornici Njujork tajmsa.

Govori ono što Putin misli... Dmitrij Peskov, portparol Kremlja
Govori ono što Putin misli... Dmitrij Peskov, portparol Kremljafoto: Alexei Nikolsky

Kremlj o ultimatumu - Situacija je kritična

Zvanična Moskva ne postavlja ultimatume u pregovorima sa Zapadom, već traži konkretne odgovore na bezbednosna pitanja koja je muče, saopšteno je juče iz Kremlja. Rusija želi garancije da se NATO neće širiti dalje na istok, da će smanjiti broj vojnika i naoružanja u Evropi, kao i da se Ukrajina nikada neće pridružiti NATO, što je glavna crvena linija za Alijansu i Kijev. - Ne pregovaramo s pozicije sile, nema i ne može biti mesta za bilo kakve ultimatume. Ali situacija je, što se tiče panevropske bezbednosti i naših nacionalnih interesa, dostigla kritičnu tačku i ne možemo je dalje samo odgađati. Pitanja koja nas zabrinjavaju traže konkretne odgovore - rekao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja. On je ponovio da je Rusija spremna direktno da pregovara s Ukrajinom pod uslovom da se ispune obaveze iz postojećih sporazuma.

Zvaničnici tvrde da je okvir za invaziju ruskog predsednika ograničen, diktiran temperaturama koje će zamrznuti tlo, omogućavajući lako kretanje teških vozila i opreme, pre prolećnog otopljenja, koje bi moglo da počne do marta, naveo je list. Usled više sile u Kremlju su odlučili da se u region pošalju dodatne helikopterske jedinice, koje mogu da posluže za transport pešadije, ali to predstavlja veći logistički izazov.

Demanti iz Moskve

Situacija oko Ukrajine bila je i glavna tema razgovora koje su ruska i američka delegacija imale u ponedeljak u Ženevi. Posle tih razgovora Sergej Rjapkov, zamenik šefa ruske diplomatije, izjavio je da Rusija ne planira i ne namerava da napadne Ukrajinu. Rjapkov je istakao da se sve mere za borbenu obuku trupa i snaga sprovode na ruskoj teritoriji i da "nema razloga za strah od bilo kakvog scenarija eskalacije u ovom pogledu". - Rekli smo američkim kolegama da Rusija uopšte ne namerava i ne planira da napadne Ukrajinu - poručio je Rjapkov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track