SINDROM HAVANA, POŠAST NEZNANA: Entoni Blinken priznao da ne zna ko stoji iza bolesti koja kosi američke diplomate! VIDEO
Foto: Printscreen/Youtube, Profimedia

opasno

SINDROM HAVANA, POŠAST NEZNANA: Entoni Blinken priznao da ne zna ko stoji iza bolesti koja kosi američke diplomate! VIDEO

Planeta -

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je u četvrtak da američke obaveštajne agencije tek treba da utvrde uzrok misterioznih simptoma koji pogađaju američke diplomate širom sveta, nazvanih "Havanski sindrom".

Blinken je to komentarisao tokom intervjua za MSNBC nakon što je objavljeno da više Amerikanaca u Ženevi, Švajcarska i Parizu, u Francuskoj, doživljava simptome, što je dovelo do toga da se najmanje jedan vraća u SAD.

Podsećamo, tačno poreklo bolesti ostaje nepoznato, iako njeno ime datira iz 2016. godine, kada se prvi put činilo da je pogodilo službenike CIA -e i kanadsko osoblje u glavnom gradu Kube, Havani. Prvi klaster zbunio je medicinare, a žrtve su prijavile iznenadni početak niza simptoma poput glavobolje, mučnine i gubitka pamćenja. Skeniranje mozga kasnije je pokazalo oštećenje tkiva koje se obično vidi kod pacijenata sa potresima mozga nakon eksplozije ili saobraćajne nesreće.

Njegovi znakovi od tada su se pojavili u Rusiji, Kini, Kolumbiji, Uzbekistanu i Sjedinjenim Državama. Nemačka policija je prošle nedelje potvrdila da se u zemlji radi o "navodnom zvučnom napadu" na zaposlene u američkoj ambasadi u Berlinu, koji su među otprilike 200 slučajeva koji će zahvatiti američke diplomate i obaveštajne službe širom sveta.

Predsednik Bajden je potpisao zakon o finansijskoj pomoći za povrede mozga žrtvama Havanskog sindroma, obećavši u petak da će „doći do dna ovih incidenata“.

Zakon je donet nakon što su se simptomi u skladu sa bolešću prošlog meseca pojavili u timu direktora CIA Vilijama J. Bernsa, koji je ovog leta zadužio vrhunskog zvaničnika agencije da vodi istragu o misterioznoj bolesti.

U drugom znaku sve veće pažnje koju bolest privlači, špijunska agencija smenila je šefa svoje stanice u Beču nakon kritika odgovora na navodne slučajeve u američkoj ambasadi u Austriji.

Kurir.rs/Independent

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja