INFORMACIONI RAT: Vašington: Rusija planira provokaciju da napadne Ukrajinu! Moskva: CIA obučava plaćenike da napadnu DONBAS!
Foto: Shutterstock

HIBRIDNE OPERACIJE

INFORMACIONI RAT: Vašington: Rusija planira provokaciju da napadne Ukrajinu! Moskva: CIA obučava plaćenike da napadnu DONBAS!

Planeta -

Novinarcka CNN Nataša Bertrand dopisnica iz Bele Kuće koja se bavi nacionalnom bezbednošću oglasila se na svom Tviter nalogu gde je citirala neimenovanog zvaničnika, koji je za ovaj globani mediji saopštio da Rusija planira uskoro da napadne Ukrajinu i da će za to poslužiti "false-fleg" operacija na istoku Ukrajine, posle čega će uslediti invazija.

Ova informacija došla je posle saopštenja ukrajinskog Ministarstva odbrane u kome se navodi da ruske specijalne službe pripremaju provokacije poritv ruskih snaga kako bi podmetnuli krivicu Ukrajini, da bi opravdali invaziju na tu zemlju,

Čak se o ovome oglasila i NSA američka obaveštajna agencija sa izjavom:

„Ruska vojska planira da započne ove aktivnosti nekoliko nedelja pre vojne invazije, koja bi mogla da počne između sredine januara i sredine februara“, rekao je zvaničnik i dodao

"Ovu knjigu smo videli 2014. sa Krimom".

Ruska verzija priče

Inače, s druge strane ruski mediji obajvili su informaciju slične sadržine, da američka CIA nadgleda obuku pripadnika ukrajinskih specijalnih snaga u pripremi za potencijalni sukob, pozivajući se na bivše zavničnike američkih obaveštajnih službi i članova kabineta Saveta za nacionalnu bezbednost.

Misija je navodno u toku od ruske ponovne aneksije Krima 2014. godine i bazirana je u neotkrivenom objektu na jugu SAD. Kamp za vojnu obuku je uključivao vežbe iz vatrenog oružja, tehnika kamuflaže i kopnene navigacije, kao i fokusiranje na taktiku kao što je „sakrij i pomeri se“, rekli su bivši zvaničnici.

Prema izveštaju, program, koji nadgledaju paravojne formacije koje rade za kopneno odeljenje CIA, uspostavljen je pod administracijom američkog predsednika Baraka Obame i nastavljen je i modifikovan od narednih lidera Vašingtona.

Prema jednom bivšem izvršnom direktoru CIA-e, obaveštajna agencija je decenijama pružala ograničenu obuku kijevskim jedinicama u naporima da se očuva nezavisnost zemlje i odupre uticaju Moskve. Međutim, saradnja je „pojačana“ nakon događaja 2014, kada je nasilni kijevski Majdan, podržan od Zapada, pokrenuo lanac događaja zbog kojih je Kijev izgubio kontrolu nad Krimom i izbio krvavi sukob u regionu Donbasa.

Paravojne jedinice CIA-e takođe su počele da putuju na liniju fronta na istoku zemlje da savetuju tamošnje trupe od 2015. godine, rekla je nekolicina bivših zvaničnika.

Izveštaj dolazi usred pojačanih tenzija na rusko-ukrajinskoj granici. U decembru je moskovski ministar odbrane Sergej Šojgu tvrdio da američke privatne vojne kompanije (PMC) pripremaju provokaciju upotrebom hemijskog oružja na istoku Ukrajine zahvaćenom ratom.

Govoreći na sednici kolegijuma Ministarstva odbrane u ruskoj prestonici, vojni načelnik je rekao da su kontejneri sa „neidentifikovanim hemijskim komponentama“ dopremljeni u gradove Avdejevka i Krasni Liman u Donbasu radi izvođenja ofanzive. Međutim, ministar nije pružio dalje detalje ili dokaze o hemijskim napadima koji su navodno bili planirani.

Kurir.rs/A.M./R.T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track