ŠIRIO ŠTETNE DEZINFORMACIJE I PODRŽAVAO TERORISTE: Etiopija traži od SZO da istraži svog generalnog direktora Gebrejesusa
Foto: EPA / SALVATORE DI NOLFI

szo odgovorio

ŠIRIO ŠTETNE DEZINFORMACIJE I PODRŽAVAO TERORISTE: Etiopija traži od SZO da istraži svog generalnog direktora Gebrejesusa

Planeta -

Etiopija zatražila od Svetske zdravstvene organizacije da istraži svog generalnog direktora.

Ministarstvo spoljnih poslova Etiopije pozvalo je Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da istraži svog generalnog direktora Tedrosa Adanoma Gebrejesusa zbog navodne podrške pobunjeničkim snagama koje se bore protiv vlade Etiopije.

Gebrejesus , koji je ranije bio ministar zdravlja i ministar spoljnih poslova, Etiopije rekao je ranije ove nedelje da je bio blokiran dolazak pomoći do njegovog rodnog regiona Tigraja, gde se pobunjeničke snage bore protiv centralne vlade.

Moralni, pravni i profesionalni položaj Gebrejesusa je ugrozio organizacioni status SZO, navela je Etiopija u saopštenju.

"On je širio štetne dezinformacije i ugrozio reputaciju, nezavisnost i kredibilitet SZO, što je vidljivo iz njegovih objava na društvenim mrežama", navedno je u saopštenju.

Iz SZO su naveli da su upoznati sa diplomatskom verbalnom notom i dodali da će nastaviti da traže od vlade Etiopije da omogući isporuku humanitarne pomoći i usluga za sedam miliona ljudi u Tigreju, u Etiopiji.

SZO i partneri su više puta pozivali na hitan i nesmetan pristup za isporuku humanitarnih zdravstvenih zaliha i usluga ljudima u Tigraju, rečeno je Rojtersu iz Svetske zdravstvene organizacije.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track