BLINKEN I LAVROV RAZGOVARALI TELEFONOM: Važan je nastavak diplomatskih napora, NATO i Ukrajina glavne teme!
Foto: EPA / RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY, EPA / Toms Kalnins

sad i rusija

BLINKEN I LAVROV RAZGOVARALI TELEFONOM: Važan je nastavak diplomatskih napora, NATO i Ukrajina glavne teme!

Planeta -

Američki državni sekretar Entoni Blinken danas je u telefonskom razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom ukazao na značaj nastavka diplomatskih napora radi deeskalacije tenzija nastalih posle nagomilavanja ruske vojske u blizini Ukrajine.

Stejt department je saopštio da je Blinken ponovo izrazio "nepokolebljivu posvećenost" SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i "istakao da svaka diskusija o evropskoj bezbednosti mora da uključi NATO saveznike i evropske partnere, uključujući Ukrajinu".

Dodaje se da su Lavrov i Blinken razgovarali o dijalogu SAD i Rusije o strateškoj stabilnosti, održanom u Ženevi 10. januara, o sastanku Saveta NATO-Rusija, 12. januara u Briselu, i sastanku Stalnog saveta OEBS, 13. januara u Beču.

Blinken i Lavrov su razgovarali u vreme eskalacije tenzija između Vašingtona i Moskve zbog moguće ruske invazije na Ukrajinu.

Bela kuća je u petak saopštila da su američke obaveštajne službe utvrdile da Rusija radi na pripremi napada za koji će okriviti ukrajinske snage kako bi tu situaciju iskoristila kao izgovor za invaziju na Ukrajinu.

Lavrov je juče oštro odbacio optužbe SAD da Moskva priprema izgovor za invaziju na Ukrajinu. On je ponovio da Rusija tokom ove nedelje očekuje pismeni odgovor od SAD i NATO-a na zahtev Moskve za obavezujućim garancijama da se alijansa neće širiti na Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike, i da na tim teritorijama neće razmeštati snage i oružje.

Vašington i njegovi saveznici odlučno su odbacili zahteve Moskve na prošlonedeljnim pregovorima predstavnika Rusije i SAD i NATO-a, na kojima nije postignut napredak u zaustavljanju eskalacije krize.

Blinken će sutra posetiti Ukrajinu "kako bi potvrdio posvećenost SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine", naveo je danas Stejt department.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / Russian foreign affairs, Toms Kalnins

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track