PRE 20 GODINA JU JE OTEO FARC A SADA SE KANDIDUJE ZA PREDSEDNIKA ZEMLJE: Kolumbijska senatorka Ingrid Betankur u predizbornoj trci
Foto: EPA-EFE/Carlos Ortega

majski izbori

PRE 20 GODINA JU JE OTEO FARC A SADA SE KANDIDUJE ZA PREDSEDNIKA ZEMLJE: Kolumbijska senatorka Ingrid Betankur u predizbornoj trci

Planeta -

Bivša kolumbijska senatorka Ingrid Betankur saopštila je da će se ponovno kandidovati predsednicu, 20 godina nakon što su je oteli levičarski pobunjenici.

Betankur je bila usred kampanje za predsedničke izbore 2002. kada su je oteli pobunjenici FARC-a i držali zatočenu u džungli više od šest godina.

Obećala je da će se boriti protiv korupcije i siromaštva ako pobedi na izborima u maju.

"Danas sam ovde da završim ono što sam započela", poručila je pristalicama u Bogoti.

"Ovde sam da se borim za prava 51 miliona Kolumbijaca koji ne nalaze pravdu jer živimo u sistemu osmišljenom da nagrađuje kriminalce", rekla je ona.

Betankur je jedna je od više od 20 kandidata na izborima. Ankete pokazuju da trenutno vodi Gustavo Petro, levičar i bivši gradonačelnik Bogote i nekadašnji pripadnik revolucionare gerilske grupe M-19.

Uprkos međunarodnoj "slavi", Betankur je živela povučeno od kada su je 2008. godine spasile kolumbijske oružane snage.

Sada je očekuju teški predizbori za predsedničku nominaciju koalicije centra u kojoj je i njena stranka "Zeleni kiseonik".

Pobunjenici FARC-a (Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije) bili su marksistička grupa koja je vodila žestok rat protiv kolumbijske vlade više od 50 godina, sve dok 2016. nije proglašen prekid vatre. U tom je sukobu poginulo više od 200.000 ljudi.

FARC je potpisao mirovni sporazum sa vladom i posle ušao u parlament, ali neke odmetnute grupe i dalje ratuju protiv vlade.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track