AKVAMEN SA TONGE: Penzioner invalid preživeo cunami, proveo 24 časa u vodi, preplivao kilometre i stigao bezbedno kući
Foto: Profimedia, AP/Marian Kupu

apsolutno neverovatno

AKVAMEN SA TONGE: Penzioner invalid preživeo cunami, proveo 24 časa u vodi, preplivao kilometre i stigao bezbedno kući

Planeta -

Priča o muškarcu sa Tonge koga je odneo cunami i koji je lutao i plivao između ostrva više od 24 sata, jedna je od prvih koja je stigla u svet sa ove ostrvske države, pet dana nakon što su erupcija podvodnog vulkana i cunami prekinuli sve linije komunikacije.

Lisala Folau, penzionisani stolar-invalid, ispričao je Broadcom FM radiju da je plivao i plutao sa svog ostrva Atata preko dva druga nenaseljena ostrva da bi na kraju stigao do glavnog ostrva Tongatapu, prešavši ukupno oko 13 kilometara.

Folau je rekao da je krečio kuću u subotu kada je dobio upozorenje o cunamiju. Uz pomoć brata i bratanca pobegao je iz kuće, bežeći pred sve većim talasima koji su dolazili sa svih strana.

"Imajte na umu da sam invalid. Ne mogu da hodam kako treba… i kada mogu, verujem da beba može da hoda brže od mene“, rekao je Folau.

Tonga
foto: Profimedia

On i njegov nećak su se na kraju popeli na drvo, a njegov stariji brat je otrčao da potraži pomoć. Kada su se talasi u jednom trenutku primirili, Folau i bratanac su sišli sa drveta, ali je tada udario još veći talas i more ih je odnelo. Bilo je 19 časova, ispričao je on.

"Plutali smo na moru, dozivajući jeadn drugog. Bio je mrak i nismo mogli da se vidimo. Vrlo brzo više nisam mogao da čujem bratanca ali sam čuo sina kako me doziva", rekao je Folau i dodao da je u tom trenutku odlučio da ne odgovori svom sinu, iz straha da će rizikovati život da bi ga spasio.

Tonga
foto: Profimedia

"Istina je da nijedan sin ne može da napusti svog oca. Ali ja sam, kao otac, ćutao jer bi on, da sam mu odgovorio, uskočio i pokušao da me spase. Bio sam svestan težine situacije i mislio sam, ako dođe do najgoreg, biću tu samo ja", rekao je on.

Folau je odlučio da se uhvati za deblo da bi, u slučaju da umre, njegova porodica mogla da ga pronađe. Odplutao je istočno od ostrva Toketoke.

Rekao je da je u jednom trenutku u nedelju ujutru video policijski patrolni čamac kako ide ka ostrvu Atata i da im je mahao, ali da ga nisu videli. Mahao im je i kada su se vraćali u Tongu, ali bez uspeha.

Zatim je pokušao da stigne do ostrva Polo'a, krenuvši oko 10 sati ujutro. Tamo je stigao oko 18 sati u nedelju.

Tonga
foto: Profimedia

"Dozivao sam u pomoć, ali nije bilo nikoga. Mislio sam na bratanca koji je sa mnom završio u vodi, a sada sam ja preživeo", rekao je on i dodao da je odlučio da stigne do Sopua koji se nalazi na zapadnoj ivici glavnog grada Nuku'alofe, na glavnom ostrvu Tongatapu.

Oko 21 sat, Folau je stigao do Sopua gde ga je jedan vozač pokupio i odvezao kući.

Zvanično je samo tri osobe stradalo u cunamiju koji je pogodio Tongu i nijedna od te tri osobe nije iz Atate odakle je Folau.

Priča je postala viralna na društvenim mrežama, a Erika Radevagen, zvaničnica Plivačke asocijacije, kaže da je Folauova priča o preživljavanju je impresivna.

Tonga
foto: AP/Marian Kupu

"Apsolutno je neverovatno, s obzirom na to da je bežao od katastrofalnog događaja, biti pod takvim pritiskom, psihičkim i dodatnim fizičkim pritiskom bežanja u mraku. Čak i veoma iskusni plivači imaju fizičke granice i postavljene parametre, ali je potreban drugačiji način razmišljanja da bi uradili ono što je on uradio. Nije kao da je pao s čamca, bežao je od vulkana koji je proradio, odnesen cunamijem. Postoji više fizičkih prepreka, poput pepela, krhotina, talasa i drugih faktora koji su njegovo plivanje učinili mnogo izazovnijim.”

Stigle prve pošiljke pomoći

Prvi avioni sa humanitarnom pomoći stigli su u Tongu, donoseći preko potrebne namirnice pacifičkoj zemlji koju je proteklog vikenda opustošio cunami izazvan erupcijom vulkana.

Tonga
foto: EPA/Australian Department Of Defence

Spasilački timovi i volonteri danima su radili kako bi sa piste u glavnom gradu sklonili pepeo i smeće, da bi avioni iz Australije i sa Novog Zelanda mogli da slete.

Obe vlade su saopštile da će pomoć stići bez kontakta, kako bi se, koliko je to moguće, sprečilo širenje koronavirusa. "Poslednja stvar koja Tongi treba je epidemija kovida", rekao je novozelandski admiral Adm Gilmur.

Novi Zeland je saopštio i da će njihov brod doneti više od 250.000 litara pijaće vode i opreme za desalinizaciju, jer se strahuje da bi ostrvska država mogla da ostane bez vode za piće.

Tonga
foto: AP/Marian Kupu

Komunikacija sa arhipelagom je manje-više ograničena. 2G mreža je uspostavljena ali zbog preopterećenosti često puca, a strahuje se da će popravka glavnog podvodnog kabla, koji je presečen, potrajati nedeljama.

Erupcija vulkana i cunami izazvali su ogromni materijalnu štetu na ostrvima, a neka sela su potpuno zbrisana sa lica zemlje. Erupcija Hunga Tonga vulkana osetila se u SAD i Peruu gde su se dve osobe udavile u talasima, a plaže blizu Lime su zatvorene zbog izlivanja nafte. Peru sada razmatra tužbu zbog ovog incidenta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track