AVIO BAZA KUČOVA U ALBANIJI POSTAJE NAJVEĆE NATO UPORIŠTE U EVROPI! Alijansa započela rekonstrukciju piste, skladišta, hangara...
Foto: Printscreen Youtube

Investicija vredna 45,8 miliona dolara

AVIO BAZA KUČOVA U ALBANIJI POSTAJE NAJVEĆE NATO UPORIŠTE U EVROPI! Alijansa započela rekonstrukciju piste, skladišta, hangara...

Planeta -

NATO je započeo danas rekonstrukciju albanske vazdužne baze Kučova iz komunističkog doba čime će se osposobiti za operacije Alijanse.

Unapredjenje baze vredno 45,8 miliona evra uključuje obnovu piste, staza za rulanje i skladišta, kao i povećanje interoperabilnosti NATO i jačanja misija za rano upozoravanje iznad zemlje.

Baza u Kučovi, 80 kilometara južno od glavnog grada Tirane služiće Albaniji i kao podrška NATO vazdušnim operacijama snabdevanja, pružati logističku podršku, policijski nadzor, obuku i vežbe.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da izbor NATO da koristi taj objekat kao taktičku bazu potvrdjuje činjenicu da mala Albanija ipak dodaje vrednost Alijansi.

Unapredjenje baze treba da bude završeno 2023. godine, navelo je ministarstvo odbrane.

Vazdušna baza u Kučovi izgradjena je 1950-ih godina kada je Albanija bila blizak saradnik Sovjetskog Saveza. Albanski komunistički režim srušio se 1990-ih. Kučova je ostala vojna baza iako su avioni ruske i kineske proizvodnje prestali da lete krajem 1990-ih.

Albanija je članica NATO od 2009. godine. Prošle godine Albanija je bila domaćin multinacionalne vojne vežbe predvođene SAD-om "Defender Europe 21".

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track