PAPA FRANJA UDARIO NA MALTEŠKE VITEZOVE: Ako prođe njegov predlog, neće više biti suvereni red!
Foto: Pal Szilagyi Palko / Alamy / Alamy / Profimedia, EPA/FABIO FRUSTACI

drama

PAPA FRANJA UDARIO NA MALTEŠKE VITEZOVE: Ako prođe njegov predlog, neće više biti suvereni red!

Planeta -

Najviši vođa Malteških vitezova upozorio je u sredu članove grupe da najnoviji predlozi Svete stolice da se revidira red prete njenom međunarodno priznatom statusu kao suverene države.

Veliki kancelar grupe, Albreht fon Beselger, napisao je pismo članovima Viteškog reda u kojem kaže da su predlozi Vatikana u suprotnosti sa uveravanjima koja su mu data da papa Franja ne želi da ugrozi suverenitet reda.

Taj suvereni status omogućava vitezovima da imaju diplomatske odnose sa više od 100 zemalja, što olakšava isporuku humanitarne pomoći u ratnim zonama i konfliktnim područjima, kao i učešće u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama kao država posmatrač.

Von Beselger je rekao da će svoje prigovore obično iznositi direktno Svetoj stolici, od jedne suverene države do druge.

„Ali ta avenija mi je zatvorena“, napisao je on u pismu do kojeg je došao Asošiejted pres, sugerišući da je u suštini bio odsečen od direktnog kontakta sa Vatikanom.

Vitezovi su drevni aristokratski katolički red koji pruža humanitarnu pomoć širom sveta. Viteški red vodi bolnice i klinike širom sveta.

Broji 13.500 vitezova, dama i kapelana, 80.000 stalnih volontera i 42.000 zaposlenih, većinom medicinskog osoblja koji pruža prvu pomoć u područjima prirodnih katastrofa i zonama sukoba.

Red je doživeo krizu upravljanja 2016-17. izazvanu skandalom o distribuciji kondoma koji je doveo do toga da je Franjo zbacio tadašnjeg velikog majstora i nametnuo godine reformi pod mandatom Vatikana. Franjo je 2020. imenovao svog najnovijeg izaslanika da nadgleda te reforme, kardinala Silvana Tomasija, a prošle godine je Tomasiju dao široka ovlašćenja da nadglasa postojeći ustav i upravljačke strukture Vitezova kako bi progurao promene.

Prema Tomasijevom najnovijem nacrtu predloženog novog ustava, vitezovi bi bili „podanik Svete stolice“, a ne suveren entitet, tvrde ljudi upoznati sa nacrtom.

Von Beselager se požalio da Tomasijevi nacrti predloga „predstavljaju opasnost po njen dugogodišnji suverenitet“. Rekavši da ne može mirne savjesti da prihvati promjene, fon Beselager je najavio da se odriče svoje uloge u procesu reformi i da će dva delegata predstavljati red na sastanku naredne sedmice koji je Tomasi sazvao kako bi razgovarali o nacrtu.

Kurir.rs/Arkarkansasonline

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track