ODJAVIO GA! Nemački kancelar Olaf Šolc odbio da se hitno sastane s Džozefom Bajdenom!
Foto: EPA / FOCKE STRANGMANN

BEZ BLAMA

ODJAVIO GA! Nemački kancelar Olaf Šolc odbio da se hitno sastane s Džozefom Bajdenom!

Planeta -

Američki predsednik hitno u Vašington pozvao predsednika nemačke vlade da razgovaraju o sve napetijoj situaciji u vezi sa Ukrajinom

Rampa iz Berlina... Džozef Bajden, predsednik SAD
Rampa iz Berlina... Džozef Bajden, predsednik SADfoto: EPA / Oliver Contreras / POOL

Nemački kancelar Olaf Šolc odbio je poziv da se hitno sastane sa Džozefom Bajdenom, predsednikom SAD, i da razgovaraju o sve napetijoj situaciji u vezi sa Ukrajinom! Kako prenosi ugledni Špigl, iz Vašingtona je stigao poziv da Šolc sedne u avion i doputuje na sastanak sa Bajdenom u Beloj kući.

Sastanak u februaru

Međutim, Šolc je poziv odbio, pravdajući se da nema dovoljno vremena i da već ima neodložne planove.

Ruski helikopteri Mi-17 kao vojna pomoć za Ukrajinu
Ruski helikopteri Mi-17 kao vojna pomoć za Ukrajinu foto: US Army

Neočekivani paradoks - SAD poslale rusko oružje Ukrajini

U Kijev je stigao prvi kontingent od 200 miliona dolara vrednog naoružanja kao pomoć za slučaj očekivane ruske invazije. Među tim naoružanjem nalazi se i pet helikoptera ruske proizvodnje "mi-17", koje su Sjedinjene Države nabavile od Rusije i koji je trebalo da budu deo vojne pomoći koju je Vašington planirao za prozapadnu vladu u Avganistanu. Ovaj helikopter je napravljen krajem 70-ih godina i u Rusiji nosi oznaku "mi-8". I dalje se proizvodi u fabrici u Kazanju, istočno od Moskve. Pentagon je 2010. potrošio oko 648 miliona dolara za kupovinu 30 ovih helikoptera.

- Kancelar je već imao zakazanu zvaničnu posetu Španiji kada je dobio poziv iz Bele kuće - objavio je Špigl u petak. Istovremeno, Olaf Šolc je rešen da provede više vremena u zemlji jer je Nemačka teško pogođena novim talasom koronavirusa i širenjem omikrona, zbog čega već danima ima rekordan broj obolelih. Kako prenose nemački mediji, zvanični Berlin i Vašington su se dogovorili da se susret Šolca i Bajdena odloži za sredinu februara. U Vašingtonu su se nadali da će Šolca privoleti da zauzme čvršći stav prema Rusiji.

Ponor američke mornarice... Nosač aviona 'Hari Truman'
Ponor američke mornarice... Nosač aviona "Hari Truman"foto: AP

Vežba "Neptunov udar" - Američki nosač u Mediteranu

U ponedeljak počinje 12-dnevna vojna vežba NATO u Mediteranu pod nazivom "Neptunov udar 22". Zbog nje je u Mediteran uplovio američki nosač aviona "USS Hari S. Truman" sa svojom udarnom grupom. Sekretar Pentagona zadužen za medije Džon F. Kirbi rekao je da je vežba osmišljena tako da demonstrira sposobnost NATO da u odbranu svojih saveznika uključi nosač aviona i mogućnost vazdušnih napada s mora.

Ta očekivanja su u skladu sa prošlonedeljnom posetom direktora CIA Vilijama Bernsa Berlinu. Nemačka je jedan od najvećih trgovinskih partnera Rusije i u slučaju uvođenja još čvršćih zapadnih sankcija Moskvi Berlin će morati da ima značajniju ulogu. Pisanje Špigla o Šolcu, koji je previše zauzet za viđanje sa Bajdenom, demantovali su zvaničnici nemačke vlade, ali i Bele kuće. - Ništa od navedenog se nije dogodilo. U pitanju je potpuna izmišljotina. Inicijativa za održavanje susreta stigla je iz Berlina i njegov dolazak se očekuje u februaru - rekao je izvor blizak Beloj kući i Nacionalnom savetu za bezbednost.

Demanti obe strane

Međutim, sve je očiglednije da Nemačka odudara od zajedničkog stava Zapada, koji zauzima sve čvršći stav prema Rusiji u svetlu očekivane invazije na Ukrajinu, za koju u Vašingtonu tvrde da je već rešena stvar.

Odgovor na pritisak SAD... Vežba u Tihom okeanu
Odgovor na pritisak SAD... Vežba u Tihom okeanufoto: AP

U Indijskom okeanu - Vežba Rusije, Kine i Irana

Dok NATO članice u ponedeljak startuju sa vežbom u Mediteranu, na drugom kraju sveta u Indijskom okeanu odvija se vežba drugih saveznika - Rusije, Kine i Irana. Mediji u Teheranu su preneli da 11 iranskih borbenih brodova učestvuje u vežbi zajedno sa tri ruska broda i dva kineska. Tokom vežbe će se trenirati borba na otvorenom moru u noćnim uslovima, spasilačke misije, kao i gašenje požara na plovilima.

Naime, nemački kancelar Šolc je tokom razgovora sa Jensom Stoltenbergom, generalnim sekretarom NATO, jasno stavio do znanja da Nemačka neće izvoziti oružje u Ukrajinu. Uz to, Nemačka je zabranila prelet britanskih aviona kojima je Velika Britanija u Ukrajinu poslala lako protivoklopno naoružanje, kao i grupu od 30 pripadnika specijalnih snaga čiji je cilj obuka ukrajinskih vojnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track