IRSKI VAKCINALNI PROBLEM: 100.000 doza isteklo zbog smanjenog interesovanja, očekuje se da uskoro bude i više! VIDEO
Foto: Profimedia, Shutterstock

panddemija

IRSKI VAKCINALNI PROBLEM: 100.000 doza isteklo zbog smanjenog interesovanja, očekuje se da uskoro bude i više! VIDEO

Planeta -

Ministrima u irskoj vladi je rečeno da je 100.000 vakcina protiv korone isteklo prošle nedelje zbog usporavanja potražnje za vakcinama, a da će do pola miliona zastareti u narednih dve nedelje osim ako se potražnja ne poveća.

Dok je poslednjih nedelja dato 2,6 miliona buster doza kao deo ubrzanog uvođenja, Kabinet je danas upozoren da je poslednjih nedelja došlo do „značajnog usporavanja“ potražnje za pojačivačima, posebno među mlađim ljudima.

Kako prenosi Ajriš Tajms, doze kojima je rok isteka dodeljene su ordinacijama opšte prakse, apotekama i centrima za masovnu vakcinaciju tokom decembra.

Procenjuje se da je primena između 40 odsto i 66 odsto u starosnoj grupi od 18 do 49 godina, rečeno je Kabinetu. Ovo je uprkos nizu napora da se podstakne prihvatanje uvedeno poslednjih nedelja, koje će se udvostručiti u narednim danima, čak i usred široko rasprostranjenog popuštanja ograničenja.

To uključuje ciljane mere usmerene na područja sa lošom primenom i specifične regionalne reklame. Predviđeno je da se pokrene i kampanja vakcinacije sa imunokompromitovanim, a planiraju se i nove ambulante opšte prakse u ustanovama trećeg nivoa.

U međuvremenu, ministrima je rečeno da je do danas 23 odsto dece uzrasta od pet do 11 godina registrovano za vakcinu, a da je 80.000 od procenjene populacije od 482.000 primilo prvu dozu.

Međutim, stopa registracije je takođe usporila u ovoj starosnoj grupi u poslednjoj nedelji.

Sada se očekuje da će se ova faza dodatnog programa produžiti do aprila – možda čak i duže, sa naporima da se podstakne prihvatanje među onima kojima je dijagnostikovana korona od sredine decembra nadalje.

Ovim ljudima se trenutno ne savetuje da traže dopunsku vakcinu sve dok ne prođu tri meseca nakon dijagnoze. Kabinetu je rečeno da će ova faza biti „i složena i skupa za isporuku“ sa dodatnim rizikom da će vakcine nestati, zahvaljujući promenljivim nivoima nedeljne potražnje za vakcinama i različitom geografskom pristupu vakcinama.

Irska je večeras zabeležila 10.600 novih slučajeva, pošto je broj ljudi hospitalizovanih sa virusom opao peti dan zaredom.

PCR testom je potvrđeno 6.689 slučajeva, dok je na portal HSE postavljeno 3.911 pozitivnih rezultata testa na antigen. Ministarstvo zdravlja je upozorilo da rezultati testova koji su sami registrovani nisu direktno uporedivi sa slučajevima potvrđenim laboratorijskim PCR-om.

Kurir.rs/Breaking.ie

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track