JAPANSKI ROBINZON KRUSO U džunglama Guama pre 50 godina pronađen vojnik koji je tri decenije tamo živeo! Evo i zašto!
Foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

na današnji dan

JAPANSKI ROBINZON KRUSO U džunglama Guama pre 50 godina pronađen vojnik koji je tri decenije tamo živeo! Evo i zašto!

Planeta -

Pre 50 godina u džunglama Guama pronađen je japanski vojnik, koji je tamo živeo skoro tri decenije nakon završetka Drugog svetskog rata.

Šjoići Jokoi, vojnik japanske vojske, se 28 godina krio na udaljenim delovima pacifičkog ostrva uveren da Drugi svetski rat, koji se završio 1945. godine, i dalje traje, prenosi Beta.

Ali 24. januara 1972. godine njegovo uverenje je srušeno kada su ga dva lokalna ribara otkrila u udaljenoj džungli Guama. Nosio je pantalone i košulju za koju je rekao da je napravio od kore drveta, piše CNN, a prenosi 9njuz.

Jokoijeva neverovatna priča o preživljavanju počela je kada je regrutovan u vojsku 1941. godine i poslat u severoistočnu Kinu, a kasnije u Guam.

Japan je okupirao ostrvo tokom rata i većina vojnika je ubijena kada su američke trupe ponovo zauzele ostrvo 1944. godine. Ali Jokoi i nekoliko drugih japanskih vojnika pobegli su u zabačenu duboku džunglu Guama.

Jokoi je napravio zamku od divlje trske za hvatanje ribe. Iskopao je sebi i podzemno sklonište. Njegovi memoari otkrivaju da je, nakon što su njegova poslednja dva preživela saputnika umrla 1964. godine, ostao očajan da preživi i da se držao nade u spas.

-Ne mogu da umrem ovde. Ne mogu da izložim svoj leš neprijatelju, napisao je Jokoi.

Vraćen je u Japan mesec dana nakon što je otkriven 1972. godine, gde je započeo život iznova u zemlji i svetu koje je jedva poznavao.

Njegovi podvizi u džungli fascinirali su naciju.

Japanci, u jeku posleratnog industrijskog procvata, bili su zaintrigirani njegovom osnovnom ishranom orašastim plodovima, bobičastim voćem, žabama, puževima i pacovima, i načinom na koji je tkao materijale od kore drveta.

Japan je tada postao nacija sa ograničenim snagama ''samoodbrane'' umesto vojske, i tek je počeo da se pojavljuje kao industrijalizovana sila.

Po povratku, Jokoi, za koga se navodilo da je ubijen u akciji, bio je zapanjen promenama koje su se desile otkako je otišao u vojni transport pre više od četvrt veka.

Na prvoj konferenciji za novinare od svog povratka kući, Jokoi, okružen novinarima i fotografima nakon skoro tri decenije u potpunoj izolaciji u džungli, izgledao je zbunjen i nije mogao da odgovara na pitanja.

Oženio se u novembru 1972. i zamenio svoju usamljenu pećinu na Guamu za dom u prefekturi Aiči sa svojom novom ženom Mihoko.

Jokoi je postao redovan komentator televizijskih programa, gde je razgovarao o veštinama preživljavanja. Napisao je i knjigu bestselera o svom iskustvu na Guamu.

Njegov povratak pokrenuo je potragu za drugim japanskim vojnicima koji su ostali iz rata, i pronađen je još jednog 1974. godine, ovog puta na Filipinima.

Za razliku od Jokoija, čija je puška zarđala i postala beskorisna, bivši vojni oficir Hiru Onoda imao je ispravno vatreno oružje i optužen je za ubistvo nekoliko seljana pre nego što je otkriven u džungli na Filipinima.

Jokoi je umro u septembru 1997. godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja