IZAZIVALA NELAGODU KOLEGAMA: Bivša britanska ministarka tvrdi da je otpuštena zbog islamofobije Džonsonove vlade
Foto: Guy Bell / Shutterstock Editorial / Profimedia

novi skandal

IZAZIVALA NELAGODU KOLEGAMA: Bivša britanska ministarka tvrdi da je otpuštena zbog islamofobije Džonsonove vlade

Planeta -

Nekadašnja ministarka obrazovanja Nusrat Gani tvrdi da je izbačena iz konzervativne vlade Borisa Džonsona jer je njena islamska vera izazivala nelagodu među kolegama.

Gani, prva muslimanka koja je izabrana za poslanicu torijevaca 2015. godine, tvrdila je da je izgubila posao mlađeg ministra transporta u februaru 2020. godine jer je muslimanka. Nju je navodno otpustio jedan od torijevskih "jastrebova".

Iz kabineta premijera je saopšteno da je Džonson čuo za njene optužbe još pre dve godine ali da je Gani odbila da podnese zvaničnu žalbu i tako pokrene istragu.

Ministar obrazovanja Nadim Zahavi zatražio je hitnu istragu optužbi Ganijeve, a oglasio se i glavni Džonsonov "jastreb" Mark Spenser koji je priznao da je on osoba u centru navoda Ganijeve.

"Ove optužbe su potpuno lažne i smatram ih klevetničkim. Nikada nisam koristio te reči koje mi se pripisuju", naveo je on.

Gani je Sandej tajmsu rekla da se osećala poniženo i nemoćno kada je otišla iz vlade, ali i da je upozorena da bi pokretanje ovog pitanja značilo da će joj karijera i reputacija biti uništeni.

Sada razmatra da podnese ostavku kao parlamentarka jer je njeno poverenje u Konzervativnu stranku uništeno.

Gani je rođena u Kašmiru, iz pakistanske je porodice a odrasla je u Birmingemu.

Vlada Borisa Džonsona uzdrmana je proteklih dana izveštajima o brojnim žurkama koje su organizovane u jeku najstrožeg karantina.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track