SAMO NAJBOLJE ZA NAŠU VOJSKU: Izraelci razvili dron koji može da nosi automatske i snajperske puške i pruži podršku trupama na tlu
Foto: Andy Dean Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

SMASH Dragon

SAMO NAJBOLJE ZA NAŠU VOJSKU: Izraelci razvili dron koji može da nosi automatske i snajperske puške i pruži podršku trupama na tlu

Planeta -

Novo izraelsko oružje izuzetno je lagano i koristi jedinstveni koncept stabilizacije, koji mu omogućuje precizno pogađanje ciljeva bez obzira na brzinu kretanja drona.

Izraelski proizvođač oružja razvio je robotsko oružje koje koristi automatske i snajperske puške za rušenje statičnih i pokretnih meta tokom leta.

SMASH Dragon, koji je dizajnirala izraelska firma Smart Shooter, može se montirati na različite oblike bespilotnih letelica, kao što su dronovi, i može da pogađa mete dok lebdi iznad njih.

Na suistem može da se montira jurišna ili snajperska puška kojom operater sa zemlje daljinski upravlja.

Oružje je izuzetno lagano i koristi jedinstveni koncept stabilizacije, koji mu omogućuje precizno pogađanje ciljeva bez obzira na brzinu kretanja drona, objavila je firma.

Sistem ima sofisticirane mogućnosti kompjuterskog vida te može da funkcioniše danju i noću.

SMASH Dragon završio je uspešna testiranja pucanja i nalazi se u naprednoj fazi razvoja, ali još nije u funkciji, saopptila je firma Smart Shooter.

Sistem će koristiti tehnologiju Smash 2000 iste firme, koja koristi ugrađene algoritme ciljanja za precizno praćenje i pogađanje ciljeva. Tehnologija je korišćena za obaranje Hamasovih dronova i zapaljivih balona lansiranih iz pojasa Gaze, piše Jerusalem Post.

Smart Shooter tehnologija SMASH nudi precizno uklanjanje pretnji na zemlji, u vazduhu i na moru, rekao je izvršni direktor Smart Shootera Mihael Mor.

- Srećni smo što možemo da ponudimo istu preciznu, u borbi dokazanu tehnologiju za gađanje ciljeva, postavljenu na bespilotnu vazdušnu platformu kojom se može upravljati na daljinu, dodao je Mor.

Napomenuo je i da je ključno zadržati sistem laganim jer težina utiče na izdržljivost misije i cenu kada su u pitanju dronovi.

Kurir.rs/Zimo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track