BENEDIKT XVI SE IZVINIO: Bivši papa priznao da je dao lažnu izjavu tokom istrage zlostavljanja dece
Foto: Malte Ossowski/SVEN SIMON / AFP / Profimedia

skandal trese katoličku crkvu

BENEDIKT XVI SE IZVINIO: Bivši papa priznao da je dao lažnu izjavu tokom istrage zlostavljanja dece

Planeta -

Bivši papa Benedikt XVI priznao je danas da je dao netačne informacije tokom istrage o svešteniku pedofilu i seksualnom zlostavljanju u Nemačkoj katoličkoj crkvi, za šta je okrivio "previd" u uređivanju njegove izjave.

Priznanje je objavio njegov privatni sekretar Georg Gensvajn na internet stranicama Vatikan Njuz.

Suprotno onome što je prvobitno izjavio, Benedikt je 1980. prisustvovao sastanku kao nadbiskup Minhena i Frajsinga tokom kojeg se razgovaralo o svešteniku koji je više puta privlačio pažnju zbog seksualnog zlostavljanja dece. Agencija dpa piše da je taj sveštenik kasnije vraćen u službu kao župnik u Bavarskoj.

Greška "nije učinjena sa lošim namerama", već je "posledica previda tokom uređivanja njegove izjave", stoji u saopštenju iz kancelarije penzionisanog pape Josefa Racingera.

Papa je kazao da mu je "veoma žao" zbog greške i "da se izvinjava zbog nje", napisao je u izjavi njegov lični sekretar.

Međutim, u saopštenju se istovremeno insistira na tome da na sastanku nije donesena odluka o vraćanju sveštenika na njegove svešteničke dužnosti.

Nezavisni izveštaj prošle nedelje je pokazao da Benedikt XVI, koji je podneo ostavku 2013., svesno nije ništa uradio u pogledu četvorice sveštenika optuženih za seksualno zlostavljanje dece 1980-ih.

Advokati su rekli da je Benedikt negirao da je prisustvovao sastanku 1980. na kojem je donesena odluka o primanju Hulermana u biskupiju, uprkos tome što je direktno citiran u zapisniku sa sastanka.

U saopštenju pape Benedikta stoji: "Papa Benedikt bi sada želeo da pojasni da je, suprotno onome što je rečeno na sastanku, prisustvovao sastanku Ordinarijata 15. januara 1980. godine".

Bivši papa Benedikt od 1977. do 1982. godine bio je nadbiskup Minhena. U jednom slučaju je, sada ozloglašeni sveštenik pedofil po imenu Peter Hulerman prebačen iz Minhena u Esen gde je optužen za zlostavljanje 11-godišnjeg dečaka. Hulerman je i dalje nastavio da obavlja svoje svešteničke dužnosti još dugi niz godina.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track