KRAH KRIPTOVALUTA: Vrednost tržišta tokom vikenda pala za 350 milijardi dolara, bitkoin dotakao šestomesečno dno
Foto: Promo

potres na tržištu

KRAH KRIPTOVALUTA: Vrednost tržišta tokom vikenda pala za 350 milijardi dolara, bitkoin dotakao šestomesečno dno

Planeta -

Cene kriptovaluta pale su u ponedeljak, nakon što je tokom vikenda tržište izgubilo 350 milijardi dolara na vrednosti, posle agresivnih poteza američke Federalne rezerve.

Vodeća digitalna valuta bitkoin pala za skoro 6 posto u poslednja 24 sata na 33.561 dolara, što je više od 50% manje u odnosu na rekordni nivo od 68.790 dolara u novembru, pokazali su podaci CoinMarketCap-a.

Etereum je pretrpeo veći udarac - više od 10%, pavši na 2.219 dolara.

Tokom vikenda, celokupno tržište kriptovaluta izgubilo je 350 milijardi dolara vrednosti i sada vredi oko 1,6 biliona dolara, nakon što je sredinom novembra dostiglo vrhunac od blizu 3 biliona dolara.

Kriptovalute su pretrpele žestok udarac prošle nedelje posle najave Federalnih rezervi da razmatraju povećanje kamatnih stopa. Bitkoin i etereum su pali za 22%, odnosno 32% u poslednjih sedam dana.

Više kamatne stope imaju tendenciju da "zaplaše" investitore i nateraju ih da svoj novac ulože u tržišta koja smatraju manje rizičnim.

"Siguran sam da će tehno sofisticirani, kripto braća i rani usvojitelji Meta koji lutaju okolo sa slušalicama na ušima, pitajući se gde su svi ostali, pokušati da ponovo da pokrenu tržište, ali ovo za sada izgleda kao krah, čak i pre nego što stignemo do regulatornih plavih ekrana smrti“, rekao je Biznis insajderu Majkl Everi, globalni strateg u Rabobanku.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track