USVOJENI NOVI USLOVI PUTOVANJA OD 1. FEBRUARA! Jedna novina menja sve. Evo šta će biti sa onima koji nemaju SERTIFIKAT
Foto: Carina Srbije

savet eu usvojio

USVOJENI NOVI USLOVI PUTOVANJA OD 1. FEBRUARA! Jedna novina menja sve. Evo šta će biti sa onima koji nemaju SERTIFIKAT

Planeta -

Savet EU usvojio je danas preporuku o "koordinisanom pristupu" kako bi se omogućilo bezbedno kretanje tokom pandemije korona virusa. Preporuka podrazumeva da vakcinacija, testiranje ili status oporavka od kovida-19, kao što je potvrđeno važećim digitalnim sertifikatom EU o kovidu, treba da bude ključna odrednica. Ova preporuka će stupiti na snagu 1. februara 2022. godine, od kada će i perod važenja kovid sertifikata biti ograničen na 270 dana.

Prema usvojenim novim preporukama Saveta EU, koje nisu obavezujuće i ostavljaju državama članicama odluku o njihovoj primeni. Dakle, preporučeno je da mere protiv korona virusa treba da se primenjuju uzimajući u obzir individualni status umesto situacije na regionalnom nivou, sa izuzetkom područja u kojima virus cirkuliše u veoma visokim nivoima.

Prema najnovijoj preporuci, putnici koji poseduju važeću kovid potvrdu ne bi trebalo da budu obavezni da se testiraju prilikom ulaska u zemlju.

Važeći digitalni COVID sertifikat podrazumeva:

Potvrdu o vakcinaciji vakcinom odobrenom na evropskom nivou ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od poslednje doze primarne serije vakcinacije ili ako je osoba primila buster dozu.

- Države članice bi takođe mogle da prihvate sertifikate o vakcinaciji za vakcine koje su odobrile nacionalne vlasti ili SZO - navodi se u preporukama Saveta.

Negativan rezultat PCR testa dobijen ne više od 72 sata pre putovanja ili negativan brzi antigenski test dobijen ne više od 24 sata pre putovanja.

Potvrdu o oporavku koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog rezultata testa.

Od osoba koje nemaju digitalni EU COVID sertifikat moglo bi da se zahteva da se podvrgnu testu pre ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Od ovog pravila izuzeta su deca mlađa od 12 godina, kao i putnici sa esencijalnim razlogom putovanja.

Olakšice za građane Srbije

Preporuke Saveta nisu pravno obavezujuće, tako da je na vlastima država članica da odluče o njihovoj primeni. Države članice bi takođe mogle da prihvate sertifikate o vakcinaciji za vakcine koje su odobrile nacionalne vlasti ili SZO”, navodi se u preporukama Saveta.

Ova novina mogla bi da predstavlja olakšavajuću okolnost za građane Srbije koji su primili neku od vakcina koje još uvek nisu odobrene u EU, ukoliko države članice tako odluče. Evropska agencija za lekove (EMA) zasad priznaje vakcine Fajzer, Novavaks, Džonson i Džonson, Moderna i AstraZeneka, dok su pod razmatranjem Sputnjik, Verosel, Sinovak i Valneva. Pojedine zemlje EU i ranije su odlučile da donesu sopstvena pravila o ulasku u zemlju, pa su pojedine vakcine koje EU još uvek nije priznala legitiman način ulaska u Francusku, Holandiju, Mađarsku, Austriju i Sloveniju.

U Francusku je moguće ući i sa dve doze Sinofarm vakcine, ukoliko ste za buster odabrali Fajzer.

Kada je reč o Holandiji, tamošnje vlasti odlučile su da priznaju vakcinaciju Sinofarm vakcinom, kao i Austrija i Slovenija. Pored toga, Slovenija i Mađarska dozvoljavaju ulazak strancima koji su primili Sputnik vakcinu, koja se nalazi na listi razmatranja EU.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track