TALIČNI TOM, TIN TIN, ŠTRUMPFOVI: Belgijski pasoši imaju genijalan nov dizajn - oslikani su likovima iz poznatih stripova! VIDEO
Foto: Printscreen/YouTube

nacionalna umetnost

TALIČNI TOM, TIN TIN, ŠTRUMPFOVI: Belgijski pasoši imaju genijalan nov dizajn - oslikani su likovima iz poznatih stripova! VIDEO

Planeta -

Zamenica premijera i ministarka spoljnih poslova Sofi Vilmes je 27. januara 2022. godine predstavila novi belgijski pasoš.

Dokument koji je još bezbedniji zahvaljujući novim tehnikama bezbednosti i personalizacije. Novi pasoš biće prepoznatljiv i po originalnom dizajnu koji odaje počast jednom od dragulja belgijske kulture: heroinama i junacima stripova.

Počevši od 7. februara 2022. godine, Belgija će izdavati pasoše sa novim dizajnom, oslikane crtežima najpoznatijih belgijskih strip junaka.

To su Talični Tom, Štrumpfovi, Tin Tin i Marsupilami. Belgijanci su inače ponosni na stripove i smatraju ih nacionalnom umetnošću.

Pasoš će imati sve vrste bezbedonosnih odredbi koje važe za Belgiju i Evropsku Uniju. Novi belgijski pasoši postaće najunikatniji na svetu zbog dizajna koji će imati.

„Belgijski pasoš je jedan od najboljih na svetu, za nas je izvor ponosa, ali i predmet želje falsifikatora", istakla je šefica diplomatije Belgije, Sofi Vilmes.

Novi belgijski pasoš trebalo bi da bude duplo bezbedniji od postojećeg, a imaće i 48 različitih sigurnosnih tehnika.

U svetu se ovaj pasoš nalazi na sedmom mestu globalne skale, koja ima 199 mesta, kao najpoželjniji, jer daje mogućnost velike slobode kretanja vlasniku pasoša.

Stari belgijski pasoši važiće do isteka roka, a novi će se vaditi u lokalnim opštinama po ceni od 65 evra za odrasle i 35 evra za decu.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track