SKANDAL U POKRETU BLEK LAJVS METER: Borci za prava Afroamerikanaca iskeširali vilu, nekada centralu kanadskih komunista VIDEO
Foto: YT Screenshot/The Brandon Gonez Show

samo 8 miliona dolara

SKANDAL U POKRETU BLEK LAJVS METER: Borci za prava Afroamerikanaca iskeširali vilu, nekada centralu kanadskih komunista VIDEO

Planeta -

Kanadski aktivist pokreta Crni životi su važni (Black Lives Matter) besni su zbog nedavne kupovine vile u centru Toronta od 8,1 miliona dolara u gotovini a koja je nekada služila kao sedište Komunističke partije Kanade.

Američka dobrotvorna organizacija koja služi kao paravan pokreta BLM obezbedila je najveći deo sredstava za kupovinu imovine od 10.000 kvadratnih metara u julu. Kupovina je u to vreme uglavnom bila ispod radara, ali bes je sada dostigao tačku ključanja usred drugih otkrića o menadžmentu BLM-a i njegovim finansijama.

„Da BLM Kanada uzima novac od BLM Globalne mreže [Fondacije] za zgradu bez konsultovanja sa zajednicom bilo je neetično“, rekle su kanadske aktivistkinje BLM-a Sara Džama i Sahra Soudi u nedavnoj izjavi. „To što BLM Canada odbija da odgovori na pitanja mladih crnačkih organizatora protivi se duhu izgradnje pokreta.

Džama i Soudi rekli su da su podneli ostavke iz upravnog odbora BLM-ovog ogranka u Torontu nakon što su čelnici BLM Kanade odbili da odgovore na bilo kakva pitanja o kupovini i pokušali da ih nateraju da potpišu eksploatatorske ugovore o tajnosti podataka.

„Drugim rečima, NDA je zamišljena kao stalna pretnja pravnim postupkom protiv nas, iako smo dobrovoljno davali svoje vreme za cilj u koji smo verovali“, rekli su aktivisti.

BLM Canada je saopštio da će imanje u Torontu, koje su nazvali Centar za umetnost i aktivizam Vildseed, služiti kao „mesto koja nastoji da neguje crnačke radikalne kreacije u Torontu i šire“.

„Vajldsid je transformisani industrijski prostor; prazno platno ponovo zamišljeno kao višenamenski inkubator zajednice koju vode umetnici, galerija, studio i dom za BLM — Canada“, navodi se na veb-sajtu Vajldsida. „Vajldsid je transfeministički, kvir koji afirmiše prostor politički usklađen sa podrškom radu za oslobođenje crnaca širom Kanade.

Podaci o nekretninama koje je dobio Vašington Egzaminer pokazuju da je BLM Canada, koji takođe pripada M4BJ, kupio nekretninu za 8,1 milion dolara 13. jula 2021. Kupovina je usledila samo nekoliko nedelja nakon što je suosnivač grupe, Patrisse Cullors, dala ostavku usred provere njene lične kupovine nekretnina širom Sjedinjenih Država.

Suosnivač BLM Canada Rodnei Diverlus rekao je u julu da je BLM Canada kupio imovinu "direktno".

Predsednica kanadskog BLM-a, Sendi Hadson, rekla je u tekstu da imanje dolazi sa „istorijom otpora“, pošto je prethodno bila smeštena Komunistička partija Kanade više od 30 godina.

Kanadske novinske kuće i aktivističke grupe izvestile su u julu da je BLM-ov nacionalni ogranak, koji izgleda da je ostao bez vođe otkako je Kalors otišao sa funkcije u maju, obezbedio najveći deo sredstava za kupovinu Centra Vajldsid od strane BLM Kanade.

BLM Canada je pristupio „ograničenom kapitalu“ od nacionalnog ogranka pokreta za kupovinu imovine, objasnio je Hadson tokom intervjua u avgustu sa Kanadskom radiodifuznom korporacijom.

Hadson takođe ima bliske veze sa nacionalnim ogrankom BLM-a. Ona tvrdi na svom profilu Nacionalnog biroa za govornike da sedi na „Tabelu za globalnu mrežnu strategiju za živote crnaca“, pored njene službe kao ko-direktora Blek Lajvs Meter Grasruts

Kalorsova supruga, Janaia Khan, takođe je direktorka BLM Canada, prema registraciji kanadske dobrotvorne organizacije grupe.

BLM nije odgovorio na brojne zahteve za komentar sa pitanjem koliko je doprineo kupovini vile u Torontu ili da li su Hadson ili Kan odigrali bilo kakvu ulogu u njenoj odluci da obezbedi sredstva za kupovinu imovine.

Hadsonova dolazi sa sopstvenom istorijom navodnih finansijskih malverzacija.

Hadsonovu je 2015. godine tužila njen bivši poslodavac, Studentska unija Univerziteta u Torontu, jer je navodno odobrila 247.726 dolara za prekovremeni rad za posao koji nikada nije završila.

Sve strane u tužbi rešile su stvar 2017. Studentska unija Univerziteta u Torontu izdala je saopštenje u kojem se navodi da nema dokaza da je Hadson počinila prevaru. Međutim, u izjavi se dodaje da je pristala da vrati deo dotičnog prekovremenog rada.

BLM je prošlog februara otkrio da je zaradio 90 miliona dolara 2020. od velikih korporacija i pojedinačnih donatora nakon policijskog ubistva Džordža Flojda i nereda širom zemlje koji su usledili. Grupa je rekla da je 2020. završila sa 60 miliona dolara u blagajni.

Koalicija od 10 lokalnih ogranaka BLM-a izašla je protiv nacionalnog ogranka pokreta krajem 2020. godine, navodeći da je grupa pružala malu ili nikakvu finansijsku podršku lokalnim aktivistima, dok istovremeno nije nudila prihvatljivu transparentnost oko svojih finansija i operacija.

Kurir.rs/Washington Examiner

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track