SPREČITI NOVU KUBANSKU KRIZU PO SVAKU CENU! Da li izviđački avioni SAD traže ruske rakete u Venecueli?!
Foto: Printscreen, Printscreen/Twitter

Nebeska špijunaža

SPREČITI NOVU KUBANSKU KRIZU PO SVAKU CENU! Da li izviđački avioni SAD traže ruske rakete u Venecueli?!

Planeta -

Dok mi pričamo o špijuniranju iznad istoka Evrope, SAD nemaju mira i nad Karibima od kada je posle karaha pregovora Rusije i Sjedinjenih Država u Ženevi, Sergej Rjbakov, zamenik šefa ruske diplomatije saopštio da bi Rusija mogla da rakete razmesti na Kubi ili Venecueli. Naravno, on to u starom diplomatskom maniru nije ni demantovao, ali ni potvrdio, ali je izazvao reakciju Bele kuće.

„Ako bi Rusija krenula u tom pravcu, mi bismo se time odlučno pozabavili“, rekao je Savetnik za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država Džejk Salivan.

Amerikanci nisu časili ni čas. Naime, prvi izviđački let iznad Kube dogodio se 14. januara ove godine. RC-135W leteo je na visni od7.315 metara , a avio cisterna tokom osmatračkog leta na visini od 10,973 metra.

S ovom akcijom kako pišu ruski mediji Vašington je započeo obaveštajnu aktivnost na Karibima, pre svega nad Kubom, ali i Venecuelom.

Dve nedelje kasnije RC-135V River Joint pojavio se ispred obale Venecuele u izviđačkoj misiji.

Kako je objavljeno avion je poleteo iz baze Linkoln koja se nalazi u centralnom delu Sjedinjenih Država gde je obavio šestočasovnu misiju leta uz obalu Venecuele.

Naime, ono što je interesantno u ovoj prič 27, januara na aerodrom Čkalovski sleteo je Iljušin Il-62 Vazdušno kosmičkih snaga koji se zadražo u Venecueli i koji je dovezao visoku rusku vojnu delgaciju, među kojima je navodno bilo i obaveštajaca.

Pretpostavlja se da je zbog toga odmah podignut RC-135V koji je leteo u izviđačkoj misiji.

Znamiljivo je još jedna informacija da je 9. januara u poseti Venecueli bio i ruski Tu-154 koji pripada inače ruskoj Federalnoj službi bezbednosti FSB, a koji je leteo između Kube i Venecuele, a 6. januara taj isti avion leteo je iz Nikaragve za Havanu. Otuda su krenula i nagađanja i spekulacije da Rusija preduzima već određene aktivnosti na ovu temu.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov nije isključio mogućnost razmeštanja ruskog naoružanja na Kubi i drugim zemljama Latinske Amerike. Raspoređivanje ruskih projektila na Kubi može biti odgovor NATO-a na pojačanu aktivnost alijanse u Ukrajini i baltičkim zemljama.

Reagujući na takve izjave Kremlja, američki državni sekretar Entoni Blinken istakao je rešenost Sjedinjenih Država da se suprotstave „ruskoj pretnji“ na zapadnoj hemisferi i spreče snabdevanje Kube i Venecuele ruskih projektila i stvaranje raketne krize slično onoj koja se dogodila 1962. U tom cilju, američki izviđački avioni verovatno podstaknuti Kubanskom raketnom krizom ne prepuštajući ništa slučaju obnovili su za sad skromno iziđačke letove.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track