ISPOVEST TETJANE KOJA JE IZ KRAGUJEVCA OTIŠLA U POSETU PORODICI U KIJEV: Ovde vlada panika, svi pričaju o napadu Rusije!
Foto: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

atmosfera u glavnom gradu ukrajine

ISPOVEST TETJANE KOJA JE IZ KRAGUJEVCA OTIŠLA U POSETU PORODICI U KIJEV: Ovde vlada panika, svi pričaju o napadu Rusije!

Planeta -

"Pronašli smo već jedno sklonište u blizini naše zgrade", ovim rečima Tetjana Fedosejeva-Miletić opisuje atmosferu u glavnom gradu Ukrajine.

Skoro osam godina, nakon što je Rusija zauzela Krim i podržala separatističke borce u Donbasu na istoku Ukrajine, bivša sovjetska republika postala je žarište potencijalno najopasnijeg sukoba između Istoka i Zapada od Hladnog rata.

Rusija je, prema zapadnim obaveštajnim podacima, premestila više od 100.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom i održava niz vojnih vežbi na kopnu i na moru, negirajući planove za invaziju.Zapadni saveznici su zapretili ekonomskim sankcijama Rusiji ako napadne Ukrajinu, a Sjedinjene Države razgovaraju sa velikim zemljama i kompanijama koje proizvode energiju širom sveta o potencijalnom preusmeravanju snabdevanja Evrope ako Rusija napadne Ukrajinu, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

ruska vojska, iskanderi, Rusija, Kursk, Ukrajina, kriza Ukrajina
foto: Printscreen/Youtube

Tetjana Fedosejeva-Miletić (36), prevodilac iz Ukrajine koja sa porodicom živi u Kragujevcu u centralnoj Srbiji, trenutno se nalazi u Kijevu u poseti svojim roditeljima.

Kako je rekla za RSE, kada je sa detetom i mužem došla u Kijev, planirala je da ostane do proleća, ali zbog pretnje od ruske agresije na Ukrajinu, verovatno će boravak u rodnom gradu skratiti.

0655958177, Kijev
foto: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tetjana je diplomirala na Kijevskom nacionalnom univerzitetu Taras Ševčenko, na Odseku za srpski jezik i književnost, te radi od kuće za inostranu firmu kao prevodilac i kao menadžerka tehničke podrške u IT kompaniji, koja proizvodi igrice sa sedištem u Ukrajini.

Život uobičajeno teče, ipak prisutna panika

U Srbiju je dolazila od 2004. godine, dok je studirala srpski jezik, a 2012. godine se udala za državljanina Srbije.

"Na prvi pogled, situacija u Kijevu je dosta mirna, život uobičajeno teče, ali sa druge strane iz razgovora sa roditeljima, prijateljima, komšijama primećujem da među njima vlada panika. Ovde svi prate vesti na televiziji ili ih čitaju na internetu i svi su svesni da situacija nije nimalo naivna. Svi osećaju nemir u duši i svuda se priča o napadu Rusije, velikom napadu, o vojnoj tehnici koja se gomila na granici", rekla je.

Kijev
foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Dodaje da se ona i njena porodica ne osećaju bezbedno zato što im nije rečeno šta da rade u slučaju da se oglase sirene za opasnost.

"Informacije o tome tražimo samostalno, na internetu da, ako se dogodi tako nešto, znamo gde da bežimo, gde da se sklonimo. Pronašli smo već jedno sklonište u blizini naše zgrade, a i roditelji su našli mesto gde mogu da se sklone, pošto nismo u istom stanu i živimo na različitim adresama", objasnila je.

ruska vojska, iskanderi, Rusija, Kursk, Ukrajina, kriza Ukrajina
foto: Printscreen/Youtube

Kako kaže, vlast stalno poručuje građanima da je sve pod kontrolom i da ne treba da brinu, a nestašica hrane i druge robe za sada nema.

"Pažljivo pratimo pregovore koji se vode, ali nismo sigurni da oni mogu da daju neke rezultate, s obzirom da na istoku Ukrajine rat traje već osam godina i nikakvi pregovori nisu bili od pomoći. Ipak, mi se nadamo da Rusija neće pokrenuti novu agresiju, pre svega, zbog podrške koju Ukrajina dobija iz Evrope i Amerike", rekla je.

"Narod je poput kuvane žabe"

Psihoterapeutkinja Maja Vučković koja živi u Ukrajini kaže za N1, opisujući situaciju u toj zemlji, da su ljudi prilično smireni i da situacija nije ni približno tako dramatična.

"Prilično je opušteno, kako je i ranije bilo pre ove krize i eskalacije. Postoji bojazan (od rata), mislim da sve ovo suviše dugo traje, narod je poput kuvane žabe posle sedam godina koliko je ova zemlja zaista u ratu, ovo doživljavaju kao zaoštravanje. Ne postoji panika ni preterana tenzija ni pripreme koje bi mogle da ukazuju da je ovo nešto dramatičnije nego inače. Ovo se doživljava kao jedna malo ozbiljnija situacija od onoga što se dešavalo ranije", rekla je ona.

Ukrajina
foto: AP/Andriy Dubchak

Kaže da izveštavanje o trenutnoj situaciji zavisi od toga koji medij pratite.

"Ne bih rekla da mediji šalju poruku da je dramatična situacija i da uvode ljude u stres i paniku. Mi uglavnom pratimo strane medije", rekla je.

Dodaje da građani očekuju da će se sve brzo stišati i završiti.

"Još jedna kriza koja je izazvala malo više napetosti će da prođe kao i sve prethodne. U razgovoru sa lokalnim stanovništvom, čujem da su neki od njih potražili gde se nalazi najbliže sklonište, spakovali su najvažnije stvari. Stav većine je da će ostati koliko god je to moguće i da će pomoći dok traju sukobi, jer su tu njihove porodice. Teško je organizovati da odu iz zemlje, ima onih koji su u mogućnosti da se povlače u sela, gde je mirnije, gde bi mogli biti mirniji, daleko od gradske atmosfere i cele "frke", kazala je Vučković.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track