JAPANSKI FARMACEUTI TVRDE Ivermektin pokazuje antivirusni efekat protiv kovida: Lek i dalje zabranjuju SZO, SAD, EU pa i sam Japan
Foto: Shutterstock

pandemija

JAPANSKI FARMACEUTI TVRDE Ivermektin pokazuje antivirusni efekat protiv kovida: Lek i dalje zabranjuju SZO, SAD, EU pa i sam Japan

Planeta -

Japanska farmaceutska kompanija Kova saopštila je danas da ivermektin, lek protiv parazita, pokazuje „antivirusni efekat“ protiv omikrona i drugih varijanti koronavirusa, prenosi Rojters. Tvrdnja je zasnovana na nekliničkim istraživanjima, saopštila je agencija.

Kova je sproveo istraživanje o ivermektinu kao potencijalnom tretmanu za covid-19 u saradnji sa Tokijskim univerzitetom Kitasato, ali osim tvrdnje o „antivirusnom efektu“, nisu objavljeni dodatni detalji. Klinička ispitivanja su još u toku, navodi Rojters.

Promocija ivermektina kao leka za kovid-19 već neko vreme izaziva kontroverzu u javnosti. Džo Rogan, voditelj najpopularnijeg podkasta na svetu, koji je takođe skeptičan prema vakcinama, izazvao je burnu reakciju javnosti prošle godine kada je rekao da se leči od kovida ivermektinom, lekom za parazite koji se koristi kod životinja i ljudi.

Podsetimo, ivermektin nije odobren za lečenje kovida-19 u Japanu, a američka Regulatorna agencija za lekove (FDA), Svetska zdravstvena organizacija, Evropska agencija za lekove (EMA) i Merck, kompanija koja proizvodi ivermektin, upozorili su ljude da ne da ga koristi za lečenje covida zbog nedostatka naučnih dokaza o njegovoj efikasnosti protiv ove bolesti.

Prema uputstvima objavljenim u septembru 2021. na sajtu FDA, američka agencija navodi da je uočeno povećanje interesovanja za ivermektin u kontekstu lečenja covid-19 kod ljudi, dodajući da su dobili više izveštaja od pacijenata koji traže medicinsku pomoć i hospitalizaciju, nakon samostalnog uzimanja ivermektina.

Mnogi potencijalni lekovi za kovid pokazali su obećavajuće rezultate u nekliničkim studijama, uključujući lek protiv malarije hidroksihlorokin, koji je promovisao bivši američki predsednik Donald Tramp, ali su naknadna klinička ispitivanja pokazala da nisu efikasni, podseća Rojters.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track