INCIDENT U JAPANU: Srušio se odbrambeni avion F-15, posada se vodi kao nestala
Foto: EPA-EFE/ALEXANDROS VLACHOS ↑ collapse

nesreća tokom obuke

INCIDENT U JAPANU: Srušio se odbrambeni avion F-15, posada se vodi kao nestala

Planeta -

Japanski avioni i brodovi tragaju za dva člana posade borbenog aviona F-15 za koji se veruje da se srušio u Japanskom moru.

Avion japanskih vazduhoplovnih snaga za samoodbranu nestao je juče sa radara kontrole vazdušnog saobraćaja ubrzo nakon poletanja, na oko pet kilometara od vazduhoplovne baze Komatsu na obali Japanskog mora.

Deo lovca i opreme za spasavanje primećen je kako pluta u vodama na oko 5 kilometara od baze.

Ministar odbrane Nobuo Kiši rekao je da je dao instrukcije da se avioni vazdušnih snaga zemlje pažljivo pregledaju pre i posle svih letova.

"Ne planiramo da zaustavimo letove (F-15)“, rekao je Kiši na konferenciji za novinare.

Kiši je demantovao medijske izveštaje o tome da je jedan pilot navodno pronađen.

Lovac je bio na putu za obuku kada je nestao sa radara ubrzo nakon poletanja oko 17.30. u ponedeljak. Pretpostavlja se da se srušio u more, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

F-15 je glavni borbeni avion vazdušnih snaga Japana. Većina ovih boingovih aviona napravljena je po licenci kompanije Misubiši i četiri decenije su bili glavni borbeni borbeni avioni u zemlji.

Japan ima oko 200 F-15, od kojih će polovinu Boeing nadograditi kako bi produžio njihov radni vek i poboljšao sposobnost. Većina tih F-15 su jednosedi, a za obuku se koristi varijanta sa dva sedišta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track