ONI SU KANDIDATI ZA OVOGODIŠNJU NOBELOVU NAGRADU ZA MIR: Britanski prirodnjak, beloruska disidentkinja i ruski opozicionar!
Foto: AP /Alexander Zemlianichenko, AP/Czarek Sokolowski, PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

nominovani i SZO, Međunarodni sud u Hagu, Vikiliks...

ONI SU KANDIDATI ZA OVOGODIŠNJU NOBELOVU NAGRADU ZA MIR: Britanski prirodnjak, beloruska disidentkinja i ruski opozicionar!

Planeta -

Britanski prirodnjak Dejvid Atenboro, Svetska zdravstvena organizacija i beloruska disidentkinja Svetlana Tihanovska među nominovanima su za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir nakon što su dobili podršku norveških poslanika.

Pravo na predlaganje kandidata ima hiljade ljudi, od poslanika parlamenata do bivših pobednika.

Kandidati koje su predložili norveški poslanici pobedili su svake godine od 2014., uz izuzetak 2019. godine.

Prošle godine jedna od pobednica bila je Marija Resa, filipinska novinarka koja je takođe bila njihov kandidat.

Norveški Nobelov odbor koji odlučuje o konačnom pobedniku ne komentariše nominacije i već 50 godina ne otkriva imena kandidata i onih koji su ih predložili. Međutim, nekad to učine norveški poslanici.

Priroda i pandemija

Dejvid Atenboro je 95-godišnji britanski prirodnjak slavan po svojim dokumentarnim emisijama o prirodnom svetu.

0655263510, Dejvid Atenboro
foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Krajem prošle godine odjeknuo je njegov govor na konferenciji o klimatskim promenama COP26 u Glazgovu, a nominovan je zajedno sa Međuvladinom naučno-političkom platformom o bioraznolikosti i uslugama sistema (IPBES).

Nominovani su zbog svog rada na "informisanju o i zaštiti prirodne raznolikosti Zemlje, nužnoj za održiva i mirna društva“, rekla je čelnica norveške Zelene stranke Une Bastholm.

Ekolozi su nagrađivani Nobelovom nagradom u prošlosti, poput kenijske aktivistkinje Vangari Matai ili bivšeg američkog potpredsednika Ala Gorea.

U godini u kojoj je svet ponovo oblikovan pandemijom korona virusa opet je nominovana i Svetska zdravstvena organizacija.

Svetlana Tihanovska, Svetlana Tihanovskaja
foto: EPA / Valdemar Doveiko

Drugi put zaredom nominovana je i čelnica beloruske opozicije u egzilu Svetlana Tihanovska.

Ona je kandidat zbog svog "hrabrog, neumornog i miroljubivog rada" za demokratiju i slobodu u svojoj državi, rekao je konzervativni parlamentarac Harek Elvenes.

0608306625, Aleksej Navaljni
foto: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia

Od drugih kandidata koje su poslanici otkrili javnosti su pritvoreni ruski aktivista Aleksej Navaljni, Međunarodni kazneni sud u Hagu, Vikiliks i Čelsi Mening i NATO savez.

Pobednik će biti objavljen u oktobru ove godine.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja