JAPANCI SLUČAJNO ODALI LOKACIJU POTONULOG AMERIČKOG LOVCA F-35! Olupina se nalazi na dubini od 3,6 kilometara! Počinje vađenje
Foto: YT Screenshot/Navy Lookout

Južno kinesko more

JAPANCI SLUČAJNO ODALI LOKACIJU POTONULOG AMERIČKOG LOVCA F-35! Olupina se nalazi na dubini od 3,6 kilometara! Počinje vađenje

Planeta -

Uzbuna Japanske obalne straže ukazuje na to da se Američka mornarica priprema za podizanje svog aviona s dna mora.

Reč je o borbenom avionu F-35C koji je pao u Južno kinesko more 24. januara prilikom sletanja na nosač USS Carl Vinson nakon obavljene vežbe. Pilot je zbog nepoznatog problema morao iskočiti, a avion je udario o palubu i potom pao u more. Povređeno je šest mornara na palubi, a pilot je spašen helikopterom.

Američka mornarica je najavila operaciju vađenja aviona, a nakon što je Japanska obalna straža objavila upozorenje na lokaciji gdje se nalazi američki avion, zvanične potvrde o početku operacije nije bilo.

U regionu u kojoj se avion nalazi dubina iznosi do 3,6 kilometara, međutim, Američka mornarica je ranije vadila svoje letjelice i iz dubina većih od 5,8 kilometara. To se dogodilo u januaru 2020. godine kada je s dna Filipinskog mora izvađen helikopter MH-60S Seahawk.

Mediji špekulišu da Amerikanci žure kako bi do svog aviona stigli prije Kineza jer letjelica vrijedna 100 miliona dolara sadrži povjerljivu tehnologiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track