RUSKI POLITIČAR PROZVAO AMERIKANCE Povucite vi svoje trupe sa Aljaske, pa će Rusi sa Krima ! Oni su svi besramni i drski
Foto: EPA Usgs Handout, Profimedia

rat rečima

RUSKI POLITIČAR PROZVAO AMERIKANCE Povucite vi svoje trupe sa Aljaske, pa će Rusi sa Krima ! Oni su svi besramni i drski

Planeta -

Jefim Fiks, član Državnog saveta Krima, rekao je za RIA Novosti u petak da će Vašingtonu biti nemoguće da pregovara ako nastavi da zahteva da Rusija pomeri svoje trupe sa zemlje za koju Moskva insistira da je ključni deo njene teritorije.

Američki zahtevi da Rusija povuče svoje snage sa Krima su licemerni i osuđeni na propast, rekao je lokalni političar, tvrdeći da bi takav potez bio ekvivalentan tome da SAD povlače svoje vojnike sa Aljaske, dodao je on i nastavio:

„Nisam video ciničniju, besramniju i drskiju formulaciju pitanja u svom životu“, rekao je on.

„Pre svega, želim da podsetim Amerikance da je dijalog nemoguć ako ne poštujete tačku gledišta svog protivnika. Drugo, Krim je sastavni deo Rusije. Imali bismo isti uspeh kada bismo rekli SAD da povuku snage sa Aljaske, Kalifornije i drugih država.

Fiks je insistirao na tome da Vašington treba da nauči da pregovara sa drugim zemljama sa poštovanjem i pristojnošću, i rekao, „onda bismo mogli da razgovaramo sa njima, ali za sada nema o čemu da se razgovara“.

Krim je uključen u sastav Rusije 2014. godine, nakon što je ukrajinska vlada zbačena nasilnim uličnim protestima. Ukrajina, i većina drugih zemalja, nisu priznale legitimno javno glasanje koje je stajalo u korist povratka na upravljanje iz Moskve.

Kijev naziva Krim „privremeno okupiranom teritorijom“, a SAD su rekle da je povlačenje Rusije sa poluostrva preduslov za razgovore o kontroli naoružanja. Ruski predsednik Vladimir Putin branio je referendum i insistirao da je narod Krima iskoristio svoje pravo na samoopredeljenje.

SAD i druge zapadne zemlje već mesecima upozoravaju da bi Rusija mogla planirati invaziju na Ukrajinu u bliskoj budućnosti. Moskva je više puta negirala optužbe i pozivala na sporazume koji bi ograničili širenje NATO-a, vojnog bloka predvođenog SAD, na Ukrajinu i Gruziju, što je dogovor koji su zapadne diplomate odbacile.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track