PROBLEMI Nakon 1.000 godina navodno najstariji pab u Britaniji zatvara svoja vrata za goste
Foto: LH Images / Alamy / Alamy / Profimedia

engleska

PROBLEMI Nakon 1.000 godina navodno najstariji pab u Britaniji zatvara svoja vrata za goste

Planeta -

Engleski pab koji tvrdi da je najstariji u Britaniji zatvara se zbog finansijskih problema pogoršanih pandemijom.

''Ye Olde Fighting Cocks'' u Sent Albansu, severno od Londona, posluje od 793. godine, navodi se na njegovoj veb stranici, prenosi CNN.

Sada je zatvorio svoja vrata ''nakon dugotrajnog perioda izuzetno izazovnih uslova poslovanja“, navodi se u izjavi stanodavca Krista Tofalija, objavljenoj u petak na Fejsbuk stranici paba.

-Zajedno sa svojim timom, pokušao sam sve da održim pab, napisao je Tofali.

-Međutim, protekle dve godine su bile bez presedana za ugostiteljsku industriju i pobedile su sve nas koji smo dali sve od sebe da obezbedimo da ovaj višestruko nagrađivani pab može da nastavi poslovanje u budućnosti, dodao je.

Tofali je rekao da su uslovi psolovanja bili ''izuzetno teški'' pre pandemije, ali su posledice pandemije bile ''razorne'' i doveli do toga da se pab bori da ispuni svoje finansijske obaveze.

-Podrazumeva se da sam slomljenog srca: ovaj pab je za mene bio mnogo više od posla, i osećam se počašćenim što sam odigrao čak i malu ulogu u njegovoj istoriji, napisao je on.

Britanski pabovi su se borili i pre pandemije, jer su ih ljudi napuštali zbog pića u barovima, restoranima i svojim domovima.

Između 2008. i 2018. godine, više od 11.000 pabova zatvorilo je svoja vrata, podaci su britanske Kancelarije za nacionalnu statistiku, čime je ukupan broj smanjen za skoro četvrtinu.

Glavna jedinica ''Ye Olde Fighting Cocks-a'' izgrađena je u 11. veku i prvobitno je korišćena kao golubarnik, navodi se u podacima lokalne turističke zajednice.

Pab je dobio ime po borbama petlova koje su se tamo održavale krajem 19. i početkom 20. veka, a Oliver Kromvel je navodno prespavao jednu noć u gostionici tokom engleskog građanskog rata.

Ovaj pab je nekada bio prepoznat kao najstariji pab u Engleskoj od strane Ginisove knjige rekorda, ali naslov rekorda je sada neaktivan, rekla je portparolka Ginisa za CNN.

-Ovaj zapisnik je prekinut 2000. godine kada je postalo jasno da ga nije moguće u potpunosti proveriti, rekla je portparolka u saopštenju.

-Čak i kada smo ranije objavljivali informacije u vezi sa tim, nikada nismo bili u mogućnosti da definitivno kažemo koja je bila najstarija kafana u zemlji, jer je starost i istorijska upotreba zgrada u mnogim slučajevima nepoznata, dodala je ona.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track