NOVI ŠAHOVSKI POTEZ PUTINA: Dok je Makron leteo prema Moskvi, MiG-31 sa hiperzvučnom raketom Kinžal stigao u Kalinjingrad! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

Napetost se ne stišava

NOVI ŠAHOVSKI POTEZ PUTINA: Dok je Makron leteo prema Moskvi, MiG-31 sa hiperzvučnom raketom Kinžal stigao u Kalinjingrad! VIDEO

Planeta -

Dok francuski predsednik Emanuel Makron pokušava da stiša najavu rata na istoku Evrope, Zapad je uplašio novi potez, za kojim kako tvrde razni analitičari, kremljolozi tvrde stoji Vladimir Putin.

Naime, dok je Makron letelo ka Moskvi u rusku enklavu na Baltiku okruženu NATO članicama sleteo je kako se trvdi MIG-31K i to verzija koja nosi hiperzvučnu krstareću raketu.

Inače stanovništvo ove ruske enklave napravilo je snimak pre sletanja MIG-31K na kome se jasno ispod letelice vidi hiperzvučna raketa. MIG-31K sletelo je u avio bazu Čkalovska u ovoj enklavi u kojoj su smeštene značajne vojne efektive Rusije na Baltiku, što uključuje i balističke rakete tipa Iskander i PVO Sistem dugog dometa S-400.

Inače migovi -31, a posebno verzija sa hiperzvučnom krstarećom raketom do sada nisu bili nikad bazirani u ovoj ruskoj enklavi. Ovo je prvi put od kada je počelo gomilanja ruskih snaga na granici sa Ukrajinom i u Belorusiji, gde počinju vojni manevri.

Inače ovo je više uznemirilo Zapad od Ukrajine, kao tvrde neki, jer sa ovom raketom Rusija ima po kontrolom kompletu zapadnu Evropu sve do granice Francuske i Španije, kao i južni deo Mediterana.

Kinžal

Kh-47M2 kinzhal (bodež) je ruska balistička raketa . Domet rakete je više od 2000 km, dostiže brzinu iznad 10 Maha i može da izvodi manevre izbegavanja u svim fazama leta. Može biti naoružan konvencionalnim ili nuklearnim bojevim glavama, a može biti lansirana iz bombardera Tu-22M3 ili presretača MiG-31K.

Balistička raketa Kh-47M2 Kinzhal je najnovije rusko oružje, za koje neki analitičari kažu da je avionska verzija balističke rakete Iskander.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track