LONDON, BERLIN, PARIZ NA DOMETU KINŽALA?! Forbs o dolasku hiperzvučne rakete u Kalinjingrad, dok SAD šalju pojačanja u Evropu
Foto: Printscreen/Twitter

svi pričaju o ovome

LONDON, BERLIN, PARIZ NA DOMETU KINŽALA?! Forbs o dolasku hiperzvučne rakete u Kalinjingrad, dok SAD šalju pojačanja u Evropu

Planeta -

Bauk raketa tipa "Kinžal" kruži Evropom, upravo ovako bi mogli definisati haos koji je nastao kada se pojavio snimak sletanja lovca MIG-31K na vojni aerodrom u ruskoj enklavi na Baltiku Kalinjingrad .

I to u trenutku, dok francuski predsednik Emanuel Makron pokušava da smanji napetosti na istoku Evrope i oživi mirovnu inicijativu i spreči rat.

O ovoj priči oglasio se i Forbs, koji donosi priču o tome i počinje je da se sletanje ovog aviona koji nosi nešto što liči na hipersoničnu raketu Kinžal u Kalinjingradu, dešava u trenutku dok američka vojska raspoređuje svoje jednice širom Evrope.

Ono što posebno zabrinjava autora ovog teksta o hiperzvučnim raketama na istoku Evrope, jeste što će najveći evropski gradovi poput Berlina, Pariza, Londona, Rima i mnogih drugih naći u dometu ove smrtonosne rakete.

Raketa Kh-47 Kinzhal („Kinžal“) koja je očigledno vidljiva na MiG- 31 ima prijavljeni domet od 1.240 milja i može da nosi ili fragmentacionu bojevu glavu od 1.100 funti ili nuklearnu bojevu glavu od 500 kilotona sa 33 puta većim prinosom od Bomba Fat Man bačena na Hirošimu, piše Forbs (mere su date u orginalu)

Forbs navodi da u ruskoj neklavi Kalinjingrad obično nema MiG-31K. Dok ga brane znatne kopnene snage, a u njemu se nalazi ruska Baltička flota i nuklearne rakete kratkog dometa tipa Iskander, većina od 50 ratnih aviona koji se tamo nalaze su stariji avioni Su-27 i Su-24, iako neki noviji Su-30SM i Su- 35S se postepeno uvode u naoružanje

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track