OVAJ KLAN JE OJADIO NEMCE ZA 120 MILIONA EVRA: Predstavljali se kao policajci, a poznati su po krađi najvećeg zlatnika od 100 kg!
Foto: Profimedia / keng po leung

suđenje u turskoj

OVAJ KLAN JE OJADIO NEMCE ZA 120 MILIONA EVRA: Predstavljali se kao policajci, a poznati su po krađi najvećeg zlatnika od 100 kg!

Planeta -

Kriminalna arapsko-turska banda godinama je prevarama izvlačila novac od nemačkih građana, uglavnom starijih, pa je tako između 2018. i 2020. uspela da opljačka preko 120 miliona evra, javni servis ARD.

"Prema informacijama pokrajinskih kancelarija za borbu protiv kriminala, kriminalna banda je pomoću trika 'Lažni policajci' opljačkala novac, nakit i zlato u vrednosti od preko 120 miliona evra, javlja ARD.

Uredi za borbu protiv kriminala zabilježili su diljem Njemačke preko 154.000 pokušaja prevare, od kojih su kriminalci u 10.500 slučajeva imali uspjeha. U najvećem broju slučajeva žrtve su stariji građani.

Kriminolozi smatraju da je broj prevarenih građana mnogo veći, ali da mnogi zbog srama nisu prijavili da su postali žrtve prevaranata.

nemačka policija
foto: Profimedia / Sebastian Gollnow / AFP

Proces u Izmiru

Trenutno u turskom gradu Izmiru traje proces protiv 81 optuženog, koji se sumnjiče da su preko posebno organizovanih pozivnih centara u Turskoj pozivali brojeve u Nemačkoj i predstavljali se kao policajci.

Građanima se savetovalo da zbog navodnih brojnih provala u komšiluku vrednosti koje drže kod kuće predaju "policajcima" koji će ih posetiti kod kuće, pri čemu se takođe radilo o članovima bande.

Članovi bande koji su radili u kol centrima uglavnom su turski državljani koji su živeli i odrasli u Nemačkoj tako da govore nemački bez naglaska.

Jedan od prvooptuženih je Amar S., jedan od vodećih pripadnika tzv. klana Miri, koji je još 2012. pobegao iz pritvora u Bremenu, gde je čekao suđenje. Pored njega među prvooptuženima je još nekoliko pripadnika ovog kriminalnog klana koji uglavnom deluje na zapadu i severu Njemačke.

Mediji navode da je reč o pripadnicima arapske manjine Malami, koja živi na području Turske i Libana. Mnogi pripadnici ove manjine su tokom građanskog rata u Libanu krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina došli u Nemačku kao ratne izbeglice.

Više klanova

Nemačke vlasti već nekoliko godina intenzivno prate pripadnike nekoliko klanova koji pripadaju ovoj etničkoj grupi, koji se povezuju s nekima od najspektakularnijih pljački poslednjih godina, poput krađe 100 kg teškog zlatnika iz berlinskog muzeja.

Klanovi su uglavnom koncentrisani u Berlinu, Bremenu i Severnoj Rajni-Vestfaliji.

Stručnjaci smatraju da je već i samo suđenje u Turskoj, zbog "mukotrpne pravne saradnje" između Turske i Nemačke, iznenađenje.

Turske vlasti su saopštile da su tokom istrage zaplenilie novac i nekretnine u vrednosti od 105 miliona evra, od čega bi se, u slučaju presude, mogao isplatiti deo novca oštećenima.

Novac ukraden od njemačkih građana delomično je ulagan u turističke objekte na turskoj obali.

Kurir.rs / Index.hr, Foto: Profimedia / keng po leung

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track