JAPAN SPASAVA EVROPU KAD RUSI ZAVRNU GAS: Iako najveći uvoznik tečnog gasa Tokio šalje pomoć UNIJI!
Foto: EPA

aMBASADORI MOLILI

JAPAN SPASAVA EVROPU KAD RUSI ZAVRNU GAS: Iako najveći uvoznik tečnog gasa Tokio šalje pomoć UNIJI!

Planeta -

Japan nudi deo svog tečnog prirodnog gasa Evropi zbog sve većeg straha od nestašice gasa ili prekida u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, rekao je japanski ministar trgovine Koiči Hagiuda.

Prema Hagiudu, privatne japanske kompanije su već preusmerile nekoliko isporuka gasa u Evropu i očekuje se da će stići ovog meseca. On nije želeo da otkriva više detalja.

U martu će iz Japana krenuti još gasnih brodova za Evropu, ali će snabdevanje Evrope zavisiti striktno od situacije u Japanu i domaće potražnje, rekao je japanski ministar.

Na starom kontinentu, eskalacija tenzija između Ukrajine i Rusije izaziva strah od energetske krize. Berlin je danas saopštio da su nemačke isporuke gasa pale na „zabrinjavajuće nivoe”. „Naravno da pažljivo pratimo situaciju i nivo zaliha je svakako razlog za zabrinutost“, dodali su.

Trenutno se očekuje da će nemačke akcije biti 35 ili 36 odsto, a kritična granica neophodna da bi zemlja sedam dana zaredom probila ekstremne hladnoće je postavljena na 40 odsto. U 2020., na primer, nemačke akcije nikada nisu pale ispod 70 odsto.

Evropa je u velikoj meri zavisna od ruskog gasa, a analitičari ocenjuju da su male šanse da bi Rusija potpuno prekinula snabdevanje u slučaju vojnog sukoba u Ukrajini. Takođe spekulišu da japanske akcije ne mogu da pokriju ruske nestanke.

Rečeno je da je ponuda Tokija deo diplomatskih napora da se smanje tenzije u istočnoj Ukrajini. Hagiuda je rekao novinarima da su intervenisali nakon što su im se obratili ambasadori SAD i EU. Japan je do prošle godine bio najveći uvoznik tečnog prirodnog gasa u svetu i u velikoj meri zavisi od ovog energenta. Prema rekordnom snežnom pokrivaču u pojedinim delovima zemlje, njegove zalihe su trenutno male.

U SAD je japanska ponuda opisana kao „snažna podrška SAD i evropskim partnerima i snažan stav protiv upotrebe sirove moći“.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u međuvremenu u intervjuu nemačkom nedeljniku Die Zeit ove nedelje rekla da je Kremlj taj koji koristi gas kao političko oruđe.

Kurir.rs/24.ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja