POČELE ZAJEDNIČKE VOJNE VEŽBE RUSIJE I BELORUSIJE A ovo imaju za cilj
Foto: Gertrud Zach / UPI / Profimedia

trajaće 10 dana

POČELE ZAJEDNIČKE VOJNE VEŽBE RUSIJE I BELORUSIJE A ovo imaju za cilj

Planeta -

Ruska i beloruska vojska počele su danas zajedničke vojne vježbe u Belorusiji koje bi trebalo da traju 10 dana, objavila je Moskva, u jeku tenzija Rusije i Zapada oko Ukrajine.

-Cilj vežbi je da se pripremi zaustavljanje i odbacivanje spoljne agresije, u okviru obrambene akcije, objavilo je rusko ministarstvo odbrane u saopštenju.

Po njegovom mišljenju, manevri se odvijaju na pet vojnih poligona, četiri vazdušne baze i "različitim mestima" u Belorusiji, posebno u regiji Brest, koja se graniči sa Ukrajinom.

Dve vojske nisu precizirale broj vojnika koji učestvuju u tim manevrima, ali Zapad kaže da je 30.000 ruskih vojnika raspoređeno u Belorusiji u okviru vežbi.

U Kijevu na te vežbe gledaju i na Zapadu kao način pritiska Moskve, koja od novembra grupiše vojsku na granici sa Ukrajinom.

Rusija je optužena da želi da izvede novu vojnu operaciju protiv Kijeva, što Kremlj odbacuje i tvrdi da samo želi garanciju bezbednosti pred neprijateljskim ponašanjem Kijeva i NATO-a.

Te tenzije dovele su ove zime do bogatih diplomatskih aktivnosti između Moskve i zapadnih prestolnica kako bi se ublažila kriza.

Danas britanska ministarka vanjskih poslova Liz Tras razgovara sa kolegom Sergejem Lavrovim o rusko-ukrajinskoj krizi, a nemački kancelar Olaf Šolc na istu temu sa čelnicima Litvanije, Letonije i Estonije.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja