RASKRINKAVANJE Nova otkrića odaju dubinu Trampovih postizbornih šema
Foto: Profimedia / Sean Rayford

analiza

RASKRINKAVANJE Nova otkrića odaju dubinu Trampovih postizbornih šema

Planeta -

Zapanjujući tok novih otkrića baca novo svetlo na napore Donalda Trampa, njegovih pomoćnika i ekstremnih republikanaca da prikriju očajnički pokušaj da ''ukradu'' vlast posle izbora 2020. godine, piše CNN.

Više od 13 meseci nakon pobune kod Kapitola, dubina Trampovog bezakonja i zloupotrebe moći i dalje dolazi u obzir, ocenjuje CNN.

Na komitetu Predstavničkog doma koji istražuje napad na Kapitol biće da oslika potpunu sliku i da proceni da li misle da je postojala zločinačka zavera i u kojoj meri je Tramp znao za nju i usmerio je.

Ali novi dokazi i izveštaji već snažno sugerišu da je Trampov tim predsedavao višestrukim planovima za diskreditaciju izbora pokušajući da ukrade pobedu predsednika Džoa Bajdena u državama sa lažnim advokatima, podsticao lažne birače i pokušao da blokira njenu sertifikaciju u Kongresu.

Nacionalni arhiv zatražio je od Ministarstva pravde da istraži Trampovo rukovanje predsedničkim dokumentima, koji su svi trebali da budu predati kada je njegova administracija prestala sa radom.

Zahtev je usledio nakon više izveštaja da je Tramp uništio (pocepao) dokumenta i da je osoblje Arhiva moralo da obnovi neke od njih koji su predati odboru Predstavničkog doma.

U još jednom zapanjujućem razvoju događaja, Vašington post je izvestio da je Trampov nekadašnji advokat Rudi Đulijani zatražio od republikanskog tužioca u Mičigenu da preda okružne glasačke mašine, na osnovu lažne teorije zavere.

Komitet je sada pozvao još jednog ključnog bivšeg zvaničnika Bele kuće, Trampovog trgovinskog savetnika Pitera Navara, koji je igrao glavnu ulogu u podizanju lažnih teorija zavere o ukradenim izborima.

A kasno u sredu, Njujork tajms je izvestio da se veruje da su neki od dokumenata koji su nepropisno odneti u Trampovo letovalište Mar-a-Lago poverljivi.

Novi detalji prkose Trampovom pokušaju prikrivanja

Bujica ovih činjenica koja je obelodanjena u sredu samo nagoveštava veličinu pokušaja krađe izbora koji su sproveli Trampova Bela kuća i istraga odbora Predstavničkog doma o događajima koji su kulminirali jednim od najmračnijih dana u političkoj istoriji SAD.

Ako postoji neka uteha za one koji veruju u američku demokratiju, onda je to što su sve šeme propale - često zbog hrabrosti lokalnih i državnih zvaničnika, od kojih su mnogi republikanci. Ali u sredu je postalo sve jasnije da su bivši predsednik i grupa suvernika bili voljni da pokušaju da prkose volji birača autoritarnim merama.

Ta realnost naglašava ozbiljnu opasnost sa kojom se suočavaju budući izbori u SAD. Tramp nastoji da ubaci aktiviste i kandidate istomišljenika na ključne pozicije koje nadgledaju izbore u nešto što izgleda kao pokušaj da se unište zaštitni mehanizmi koji su ga sprečili da ukrade poslednje izbore.

Takođe je alarmantno da dok američki neprijatelji poput Rusije i Kine ulažu napore da diskredituju demokratiju u SAD i širom sveta, njihove ciljeve dele i Amerikanci koji rade na njenom uništenju iznutra.

Najnoviji detalji o pobuni pojavili su se uprkos neprestanim naporima Trampa i onih oko njega da opstruišu istragu od 6. januara. On je vodio neuspelu kampanju sve do Vrhovnog suda kako bi sprečio da dokumenti Zapadnog krila dospeju u odbor Predstavničkog doma.

Neki od njegovih pomoćnika izneli su lažne tvrdnje o privilegijama izvršne vlasti kako bi frustrirali panel, koji je u sredu rekao da je ipak obavio 500 intervjua.

Republikanci u Predstavničkom domu pokušali su da zaustave istragu čak i kada je počela i sigurni su da će je zatvoriti ako osvoje većinu na novembarskim izborima na sredini mandata.

Napredak odbora izaziva ekstremne reakcije

Što se čini da je komitet bliži otkrivanju istine, reakcija Trampovog tabora je neujednačenija. Tokom vikenda, u rezoluciji koja osuđuje dvojicu republikanaca koji su bili u panelu od 6. januara, Republikanski nacionalni komitet opisao je pobunu kao "legitiman politički diskurs".

To je u sredu usledilo tako što je Navaro pokrenuo nezaustavljiv ispad nakon što ga je veće pozvalo da objasni navodne napore da se odloži potvrđivanje rezultata izbora 2020. godine.

Optužio je komitet, koji istražuje pobunu bez presedana koja je osmišljena da poništi izbore u SAD, da su ''domaći teroristi''

Činjenica da se čini da je predsednik otvoreno prekršio zakone o vođenju evidencije bila je najnoviji primer njegovog prezira prema tradicijama i zakonima koji su dugo definisali funkciju koju je obavljao četiri divlje i štetne godine.

Evidencija svakog predsednika se čuva, pružajući istoričarima intimno detaljne primarne izvore koji se decenijama kasnije mogu koristiti za rekonstrukciju predsednikovanja.

Ali činilo se da je Tramp uvek gledao na predsednikovanje kao na lično pravo sa kojim može da radi šta hoće, a ne kao sveto poverenje koje je značilo da napreduje i brani nacionalni interes.

To što izgleda da pokušava da povrati predsedničku funkciju 2024. - čak i sa svim ovim svežim dokazima o njegovom nedoličnom ponašanju - samo naglašava da bi naredne godine mogle biti još opasnije za demokratsko upravljanje SAD.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track