VOJNI VRH RUSIJE I BELORUSIJE RAZGOVARALI, ALI TELEFONOM: Tema VOJNA TAJANA strogo poverljivo!
Foto: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

Manevri

VOJNI VRH RUSIJE I BELORUSIJE RAZGOVARALI, ALI TELEFONOM: Tema VOJNA TAJANA strogo poverljivo!

Planeta -

Komandant američkih združenih snaga general Mark Mili razgovarao je danas telefonom sa beloruskim kolegom generalom Viktorom Gulevičem da bi sprečio moguće "nesrećne incidente" u trenutku kada u Belorusiji počinju velike vojne vežbe sa Rusijom, saopštio je danas Pentagon.

Ovaj telefonski razgovor, prvi dvojice vojnih zvaničnika, održan je pre svega da bi se smanjili rizici incidenta i razmenila mišljenja o aktuelnoj evropskoj bezbednosti, rekao je portparol američkog generalštaba Dejv Batler u kratkom saopštenju.

On je rekao da su se dva generala složila da se ne objavljuje sadržaj razgovora.

Ruska i beloruska vojska danas su počele velike manevre u Belorusiji na vratima Ukrajine koja je u središtvu napetosti izmedju Rusije i Zapada i u vreme kada se vode intenzivni diplomatski napori da se smiri kriza.

Uoči vojne vežbe ruska vojska je objavila video na kome se vidi kako je protivvazdužni sistem S-400 okrenuo svoje rakete u nebo sa snežnog terena u beloruskoj oblasti Brest, na granici sa Ukrajinom.

Ruska i beloruska vojska nisu precizirale koliko vojnika i opreme učestvuje u toj vojnoj vežbi ali Zapad tvrdi da je 30.000 ruskih vojnika rasporedjeno u Belorusiji u tom cilju.

Ukrajinsko prdsedništvo je odmah osudilo to rasporedjivanje vojnika kao sredstvo "psihološkog pritiska" Moskve. Moskva je pored toga od novembra koncentrisala više od 100.000 vojnika blizu granice sa Ukrajinom.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track