VELIKA BRITANIJA UVODI OŠTRIJE SANKCIJE RUSIJI! Vlada: Na taj način odvratićemo Moskvu da napadne Ukrajinu! Prva meta Kremlj
Foto: EPA/ANDY RAIN

Kriza na istoku evrope

VELIKA BRITANIJA UVODI OŠTRIJE SANKCIJE RUSIJI! Vlada: Na taj način odvratićemo Moskvu da napadne Ukrajinu! Prva meta Kremlj

Planeta -

Velika Britanija usvojila je danas zakon koji joj omogućava da pooštri sankcije Rusiji s namerom da odvrati Moskvu od upada u Ukrajinu, saopštila je britanska vlada.

Novi zakon, najavljen prošlog meseca, dozvoliće Londonu da cilja interese koji su direktno vezani za Kremlj.

"Velika Britanija sada može da sankcioniše ne samo one koji su direktno vezani za destabilizaciju Ukrajine već takodje entitete povezane sa vladom Rusije i firme od strateške i ekonomske važnosti za rusku vladu", navodi se u saopštenju britanskog ministarstva spoljnih poslova.

Navode se sektori kao što su hemija, odbrana ili finansijske usluge. ; "Velika Britanija rešena je u svojoj podršci suverenitetu Ukrajine i njenom pravu na samoopredeljenje", rekla je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras, dodajući da Britanija poziva Rusiju da ublaži tenzije oko Ukrajine i da krene diplomatskim putem.

"Ako Rusija nastavi svoju agresiju prema Ukrajini Velika Britanija i njeni partneri neće oklevati da deluju",dodala je Tras.

Ministarka je danas tokom posete Moskvei pozvala Rusiju da povuče svoje trupe nagomilane na ukrajinskim granicama da bi počelo smirivanje situacije izmedju Kremlja i Zapada, koji strahuje da Rusija planira vojnu operaciju protiv Kijeva. ; Sastanak u Moskvi, prvi susret šefova diplomatije Rusije i Velike Britanije u više od četiri godine, obeležila je hladna, zategnuta atmosfera.

Njen ruski kolega Sergej Lavrov je ocenio susret sa Liz Tras kao "razgovor gluvih" navodeći da njegova britanska koleginica nije "čula" najdetaljnija objašnjenja Rusije o njenoj zabrinutosti zbog širenja NATO.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track