AMERIKANCI OBJAVILI SATELITSKE SNIMKE Vide se nove ruske trupe blizu Ukrajine
Foto: AFP / AFP / Profimedia

kriza drma istok

AMERIKANCI OBJAVILI SATELITSKE SNIMKE Vide se nove ruske trupe blizu Ukrajine

Planeta -

Komercijalni satelitski snimci koje je objavila privatna američka kompanija pokazuje raspoređivanje novih ruskih snaga na nekoliko lokacija u blizini Ukrajine, što ukazuje na to da Moskva nastavlja da gomila snage dok traju diplomatski napori za smirivanje krize.

Rusija održava zajedničke vojne vežbe sa Belorusijom u toj bivšoj sovjetskoj republici, kao i pomorske vežbe u Crnom moru, deo vojnih aktivnosti koje su razbuktale strahove o pretećoj invaziji. Rusija poriče da planira napad.

Snimci su navodno snimljeni juče i u sredu

Kompanija Maxar Technologies sa sedištem u SAD-u, koja nedeljama prati gomilanje ruskih snaga, navodi da snimci od srede i četvrtka pokazuju značajna nova raspoređivanja na nekoliko lokacija na anektiranom Krimu, u zapadnoj Rusiji i Belorusiji. Rojters nije mogao nezavisno da proveri te snimke.

Maxar kaže da je na Krimu, koji je Rusija anektirala 2014. godine, identifikovao veliko novo raspoređivanje vojnika i opreme na aerodromu Oktjabarskoje severno od grada Simferopolja, uključujući 550 vojnih šatora i stotine vozila.

0661342680, vojska
foto: AFP / AFP / Profimedia

Rusi nisu otkrili koliko su vojnika rasporedili

Novi vojnici i oprema došli su i nedaleko od Novoozernoga na Krimu, a novo raspoređivanje vidi se i kod grada Slavne na severozapadnoj obali poluostrva.

U Belorusiji, gde se održavaju velike vojne vežbe, Maxar kaže da je identifikovao novo raspoređivanje vojnika, vojnih vozila i helikoptera na Zjabrovki, aerodromu nedaleko od Gomela, manje od 25 kilometara od granice sa Ukrajinom.

U saopštenju poslatom elektronskom poštom navodi se da je veliki broj vojnika nedavno došao na poligon za obuku Kursk u zapadnoj Rusiji, otprilike 110 kilometara istočno od ukrajinske granice.

Rusija nije otkrila koliko je vojnika rasporedila i kaže da ima pravo da premešta snage na svojoj teritoriji kako želi kao i da istrajava na tome da one ne predstavljaju spoljnu pretnju.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track