STIHOVI KOJE JE SERGEJ LAVROV POSVETIO KOLEGI U SARAJEVU: Nema boljeg nego proslaviti rođendan U BICI!
Foto: EPA / Khaled Elfiqi

ruska duša

STIHOVI KOJE JE SERGEJ LAVROV POSVETIO KOLEGI U SARAJEVU: Nema boljeg nego proslaviti rođendan U BICI!

Planeta -

Savremeni državnik koji piše poeziju je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov koji je još kao student napisao aktuelni tekst himne svog Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose (MGIMO).

I druge pesme Lavrova ponekad završe u javnosti, a to se desilo 2017. kada je umro nekadašnji ambasadora pri UN Vitalij Čurkin. Ria Novosti pišu da su stihovi koje je Lavrov posvetio Čurkinu objavljeni na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Verovatno je reč o pesmi napisanoj još za Čurkinov 42. rođendan koji je tadašnji zamenik ruskog ministra spoljnih poslova proslavio u Sarajevu 1994, dok je grad bio pod snajperskom vatrom. U to vreme je i Lavrov bio zamenik šefa diplomatije.

U pesmi se kaže da "kroz oluju, sneg i nanose …", diplomata ne popušta pred "pretnjama i ultimatumom" i "svet mu aplaudira", a "nema boljeg nego proslaviti rođendan u bici". Ministrova supruga Marija, po struci filolog, jednom prilikom je ispričala da je Sergej kao student sve obarao s nogu pevajući uz gitaru pesme Visockog.

Vitalij Čurkin
foto: Fonet/ AP

Kurir.rs/Ljilja Jorgovanović

Bonus video:

07:31

PLATA ZA OVAJ POSAO JE PREKO 1000 EVRA U SRBIJI, A NIKO NEĆE DA RADI! Oglasi preplavljeni ponudama, samo treba da se PRIJAVITE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track