BEŽANIJA IZ UKRAJINE, DIZANJE TENZIJA: Sve više zemalja koje zovu građane da napuste zemlju nakon Bajdenove izjave! Evo koje su!
Foto: EPA / OLEKSANDER YESMANCHUK

odbrojavanje

BEŽANIJA IZ UKRAJINE, DIZANJE TENZIJA: Sve više zemalja koje zovu građane da napuste zemlju nakon Bajdenove izjave! Evo koje su!

Planeta -

Poziv američkog predsednika Džoa Bajdena državljanima SAD da što pre napuste Ukrajinu, širom sveta odjeknulo je kao poslednje odbrojavanje pred početak rata, a za Amerikom su požurile i isto učinile i Holandija, Japan, Velika Britanija, Norveška, Južna Koreja, Letonija, Crna Gora i Severna Makedonija.

Holandska vlada je savetovala svoje državljane da što pre napuste Ukrajinu zbog bezbednosne situacije, javila je holandska televizija BNR, pozivajući se na holandskog ambasadora u Ukrajini.

Holandija će premestiti svoje diplomatsko predstavništvo iz Kijeva u Lavov na zapadu Ukrajine, izvestila je BNR, a preneo je Rojters.

I Japan je pozvao svoje državljane u Ukrajini da hitno napuste zemlju, navodi se u savetodavnim smernicama koje je objavilo japansko Ministarstvo spoljnih poslova. Prema navodima ministarstva, oko 150 japanskih državljanina nalazi se u Ukrajini.

Velika Britanija je pozvala svoje građane da ne putuju u Ukrajinu, a onima koji su već tamo predlaže da zemlju napuste komercijalnim letovima.

Spisku zemalja koje pozivaju svoe građane da napuste Ukrajinu što pre pridružile su se i Norveška, Južna Koreja i Letonija, dok je Izrael saopštio da povlači porodice diplomatskog osoblja u ovoj zemlji.

Kada je reć o zemljama iz našeg komšiluka, u Bajdenov voz su uskočile Crna Gora i Severna Makedonija.

Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore obavestilo je crnogorske državljane koji borave u Ukrajini da razmotre mogućnost privremenog napuštanja teritorije te države, zbog, kako je navedeno, rastućih napetosti i nepredvidive bezbednosne situacije.

Poziv svojim državljanima da ne putuju u Ukrajinu, a ako se tamo već nalaze da što pre napuste tu zemlju uputilo je i Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije.

Nasutilo se već krajem januara

Postepeno "povlačenje" diplomata i upozorenje građanima da napuste Ukrajinu traje od kraja januara, kada su mnoge zemlje takvim potezima slale signal o ozbiljnosti bezbednosne situacije.

Ipak, najkonkretnije i najdramatičnije takvo upozorenje poslao je juče Amerikancima Džo Bajden, napominjujući da SAD neće slati vojnike da spasu njihove državljane koji budu bežali iz zemlje, ukoliko je Rusija napadne.

"Američki građani treba da napuste zemlju sada", rekao je Biden za američki "NBC News".

"Nije ovo situacija kao kada imamo posla s terorističkom organizacijom. Imamo posla s jednom od najvećih vojski na svetu. To je sasvim drugačija situacija i stvari bi mogle brzo izmaći kontroli", rekao je.

"To bi bio svetski rat kada bi Amerikanci i Rusija počeli da pucaju jedni na druge", rekao je američki predsednik.

Signali koji su ukazivali da će do ovakvih upozorenja doći, poslati su još 24. januara.

Džo Bajden
foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS / POOL

Tada su SAD i Velika Britanija naložile porodicama zaposlenih u svojim amabasadama u Ukrajini da napuste tu zemlju. S druge strane, ukrajinska vlada i Evropska unija tada su ovakav potez ocenile kao preuranjeni.

Međutim, istog dana, 24. januara isti poziv stigao je i iz Kanade. Federalna vlast u Kanberi upozorila tada je sve australijske državljane koji se nalaze u Ukrajini da napuste zemlju što je pre moguće.

Već sutradan, Kanada je saopštila da privremeno povlači porodice svojih diplomata iz Ukrajine zbog gomilanja ruskih trupa duž granice sa ovom istočnoevropskom zemljom.

"Zbog tekućeg jačanja ruskog vojnog prisustva duž granice s Ukrajinom i destabilizujućih aktivnosti Moskve u Ukrajini i oko nje, odlučili smo da privremeno povučemo decu osoblja kanadske ambasade mlađu od 18 godina i članove porodica koji su u njihovoj pratnji", navedeno je u saopštenju kanadskog ministarstva spoljnih poslova bez dodatnih detalja.

Francuska se tada našla na spisku zemalja koje su savetovale svojim građanima da ne putuju u Ukrajinu ako baš ne moraju.

"Treba biti više oprezan zbog napetosti koju uzrokuje koncentracija ruskih vojnika na ukrajinskim granicama, i ne treba putovati u pogranična područja na severu i istoku Ukrajine", navedeno je tada u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Francuske.

Amerika je već početkom februara, 2.2. 2022. podigla to upozorenje na viši nivo i ponovo pozvala pozvala svoje državljane da napuste teritoriju Ukrajine zbog nepredvidive bezbednosne situacije, predloživši im spisak zemalja u koje je moguć odlazak.

Kurir.rs, Foto: EPA / OLEKSANDER YESMANCHUK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track