JOŠ 3.000 VOJNIKA 82. PADOBRANSKE DIVIZIJE STIŽE U POLJSKU NA GRANICU SA UKRAJINOM: Bajden doneo odluku!
Foto: EPA / DAREK DELMANOWICZ

Uzbuna u fort bregu

JOŠ 3.000 VOJNIKA 82. PADOBRANSKE DIVIZIJE STIŽE U POLJSKU NA GRANICU SA UKRAJINOM: Bajden doneo odluku!

Planeta -

Američki predesdnik Džo Bajden doneo je večeras odluku, da još 3.000 američkih vojnika iz SAD pošalje u Evropu. Bajden je saopštio da na put kreću pripadnici 82. padobranske divizije koji će se pridužiti svojim kolegama koji se već nalaze u Poljskoj na 100 kilometara od granice sa Ukrajinom.

američki padobranci, 82. divizija, Poljska
foto: EPA / DAREK DELMANOWICZ

Sekretar za odbranu Lojd Ositn naredio je da zpočne raspoređivanje trupa i njihova priprema po nalogu američko predsednika Džo Bajdena.

Prema prvim informacijama koje su se pojavile 3.000 vojnika napustiće Fort Breg do kraja nedelje i već od ponedeljka ili utorka biti raspoređeni u Poljskoj.

Inače 3.000 vojnika koji se šalju u Evropu je deo Snaga za brzo reagovanje koji broje 8.500 vojnika, a koji su prošle nedelje stavljeni u stanje pripravnosti.

82. padobranska divizija

je najelitinija jednica američke vojske i predstavlja jezgor Snaga za brzo reagovanje američke vojske, ali i NATO. To je jednica, koja prva kreće u ratni sukob ili intervenciju koju pokrenu SAD. Učestvovali su u svim operacijama od invazije Grenade, Hondurasa, Paname, Pustinjske oluje, došli su bili u misiju IFOR 1995, ali i deo snaga KFOR-a 1999 kad su ulazili na Kosovo i Metohiju juna 1999. posle povlačenja Vojske Jugoslavije. Ova jednica ušestvovala je u vojnoj intervenciji u Avganistanu 2001. i Iraku 2003.

82. padobranska divizija osnovana je 25. avgusta 1917 u Kamp Gorodonu, kao pešadijska formacija u koju su ušli vojnici iz svih saveznih država SAD. Zbog toga ova jednica ima i oznaku AA (All American) ili sveamerička. Oba slova koja su simbol jednice su plava i crvena. Ova jednica se kalila i u Prvom i u Drugom svetskom ratu, učestvovala je u invaziji na Siciliju i prilikom iskrcavanja u Normandiji 6. juna 1944.

Osnovna obuka padobranaca izvodi se u Fort Bregu, ali pripadnici vežbaju širom Amerike od Arizone, do Aljaske, Floride, Paname, Teksasa, Kolorada, Južne Koreje, ali i u savezničkim zemljama širom sveta. Ono što je poznato jeste da jedinica tokom godinu dana obuke izvede 10.000 padobranskih skokova, između 100-120 taktičkih padobranskih skokova.

američki padobranci, 82. divizija, Poljska
foto: EPA / DAREK DELMANOWICZ

Vežba se izvodi kako manevarskom, tako i bojevom municijom. Svi pripadnici ove jedinice su dobrovoljci, od kojih se očekuje mnogo i da izdrže ono što pripadnici drugih jednica američke vojske ne bi mogli.

Moto ove jednice je: „Nema predaje“. U punom sastavu brojno stanje ove jednice u slučaju rata iznosi 16.000 pripadnika, dok je mirnodopski sastav znatno manji. Pojednice jednice ove divizije imaju popunjnost od 100 odsto u svakom trenutku i spremni su odmah da po dobijanju naređenja krenu ka transportnim avionima i budu prebačeni na bilo koji deo zemljine kugle.

Jednu padobransku četu obično činie: artiljerijska grupa, izviđački vod, inžinjerijska grupa i vod PVO. Padobranski bataljon čine tri pešadijske čete, četa za borbenu podršku i štabna četa. Jezgro jednice je brigada, koju čine tri padobranska bataljona i protivoklopna četa. Po potrebi ove brigade se pojačavaju artiljerijskim bataljonom vodom borebnih helikoptera AH-64 Apač, vodom vojne policije, vodom obaveštajaca, sanitetskom i logističkom četom.

američki padobranci, 82. divizija, Poljska
foto: EPA / DAREK DELMANOWICZ

Sastav 82. padobranske divizije čine: tri brigade, divizion artiljerije, četa za podršku i sedam bataljona ( avijacijski, helikopterski, veza, inženjerija, oklopni, PVO i vojnaobaveštajna služba.

Od opreme pripadnici ove jednice pušaka Ar-15 i M-16, puškomitraljeza M-60 imaju i lake haubice kalibra 105 mm, protivoklopne rakete TOW i Dragon, helikoptere Blek Hok i teške transportne CH-47 Činuk.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track