OPŠTA BEŽANIJA: Posle Amerikanaca i Britanaca, i RUSIJA delimično povlači svoje diplomatsko osoblje iz Ukrajine
Foto: EPA / Maxim Shipenkov

ukrajinska kriza

OPŠTA BEŽANIJA: Posle Amerikanaca i Britanaca, i RUSIJA delimično povlači svoje diplomatsko osoblje iz Ukrajine

Planeta -

Rusija je počela da povlači svoje diplomatsko osoblje iz Ukrajine, javila je u subotu ruska državna novinska agencija RIA Novosti usred sve većeg straha da će Moskva uskoro pokrenuti invaziju nakon višemesečnog gomilanja vojske na granicama sa svojim susedom.

"Zaposleni u ruskoj diplomatskoj misiji napuštaju Ukrajinu", rekao je za RIA Novosti obavešteni izvor. Isti izvor je dodao da je posle odluka drugih zemalja da napuste Ukrajinu i "Moskva odlučila da krene istim putem".

Izvor RIA Novosti je rekao da je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov nagovestio takvu mogućnost posle razgovora sa britanskom ministrom spoljnih poslova Elizabet Tras.

Lavrov je navodno prokomentarisao da Moskva prati dešavanja u Ukrajini i da će pozvati ne-esencijalno osoblje ambasade da napusti zemlju.

Ambasada u Kijevu je pak saopštila da rade kao i obično i da nema odluke o delimičnoj evakuaciji, iako Ministarstvo spoljnih poslova radi na tome.

Planove za evakuaciju osoblja ambasade već su najavile SAD, Velika Britanija, Nemačka i Australija. Mnoge zapadne zemlje – Kanada, Finska, Letonija, Holandija, Estonija, Japan, Novi Zeland i druge – pozvale su svoje građane da odmah napuste Ukrajinu.

Zapad i Ukrajina navode da je ruska invazija pitanje trenutka, dok Moskva uporno demantuje da planira napad na svog suseda.

Ruski predsednik Vladimir Putin i američki lider Džo Bajden trebalo bi danas da razgovaraju o situaciji u Ukrajini i mirnom rešenju krize.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track