AMERIČKA AMBASADA U KIJEVU: Većina zaposlenih odlazi iz Ukrajine! Vojna akcija može da počne u bilo kom trenutku!
Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Nema masovne evakuacije kao u avganistanu

AMERIČKA AMBASADA U KIJEVU: Većina zaposlenih odlazi iz Ukrajine! Vojna akcija može da počne u bilo kom trenutku!

Planeta -

Američka ambasada u Kijevu saopštila je pod oznakom HITNO da je Stejt Department naredio odlazak većine zaposlenih iz ambasade u Kijevu zbog kontinuirane pretnje ruske vojne akcije.

"Državljani Sjedinjenih Država ne bi trebalo da putuju u Ukrajinu, a oni u Ukrajini treba da odu odmah koristeći komercijalne ili druge privatne opcije prevoza. Odeljenje je prethodno odobrilo dobrovoljni odlazak zaposlenih u SAD direktno i naredilo odlazak članova porodice koji ispunjavaju te uslove još 23. januara 2022.

Od nedelje, 13. februara 2022. godine, Stejt department će obustaviti konzularne usluge u američkoj ambasadi u Kijevu. Ambasada će održavati malo konzularno prisustvo u Lavovu u Ukrajini radi rešavanja hitnih slučajeva, ali neće moći da pružaju pasoške, vize ili rutinske konzularne usluge. Državljani SAD mogu da traže ove usluge u američkim ambasadama u susednim zemljama. Državljani SAD koji traže hitnu pomoć u Ukrajini treba da popune ovaj onlajn obrazac i Stejt department će odmah odgovoriti.

Državljani Sjedinjenih Država koji odluče da ostanu u Ukrajini i koji ne odu odmah kako je savetovano, takođe treba da popune ovaj onlajn obrazac kako bi se moglo bolje komunicirati sa onima koji ostaju.

Postoje stalni izveštaji o gomilanju ruske vojske na granici sa Ukrajinom, što ukazuje na potencijal za značajnu vojnu akciju protiv Ukrajine. Bezbednosni uslovi, posebno duž ukrajinskih granica, prema Krimu koji je okupirala Rusija, i u istočnoj Ukrajini koju kontroliše Rusija, su nepredvidivi i mogu se pogoršati bez najave. Demonstracije, koje su s vremena na vreme postale nasilne, redovno se održavaju širom Ukrajine, uključujući i Kijev.

Državljani SAD u Ukrajini treba da budu svesni da američka vlada neće moći da evakuiše državljane SAD u slučaju ruske vojne akcije bilo gde u Ukrajini. Vojna akcija može da počne u bilo kom trenutku i bez upozorenja i takođe bi ozbiljno uticala na sposobnost ambasade SAD da pruža konzularne usluge, uključujući pomoć građanima SAD u odlasku iz Ukrajine. Za više informacija, pogledajte šta američka vlada može, a šta ne može da učini da vam pomogne u krizi u inostranstvu.

Vlada SAD zabranjuje svojim zaposlenima da putuju na Krim i nije u mogućnosti da pruži hitne usluge građanima SAD na Krimu.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track