TENZIJE NA VRHUNCU ALI VLAST U UKRAJINI SMIRUJE GRAĐANE: Važno je da svi ostanu mirni i da se izbegnu akcije koje IZAZIVAJU PANIKU
Foto: EPA / SERGEY KOZLOV

stišavanje strasti

TENZIJE NA VRHUNCU ALI VLAST U UKRAJINI SMIRUJE GRAĐANE: Važno je da svi ostanu mirni i da se izbegnu akcije koje IZAZIVAJU PANIKU

Planeta -

Dok su oči celog sveta uprte u, čini se, kulminaciju tenzija na istoku Evrope, vlada Ukrajine pozvala je građane da ostanu mirni i jedinstveni, ističući da su oružane snage spremne da odbiju svaki napad na zemlju.

Vlada u Kijevu poručila je svojim građanima da je od "ključne važnosti da svi ostanu mirni i jedinstveni i da se izbegnu akcije koje podrivaju stabilnost i izazivaju paniku".

Ističe se da oružane snage Ukrajine neprekidno prate razvoj događaja i da su spremne da odbiju svaki pokušaj zadiranja u teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

SAD su u petak saopštile da bi do "invazije" Rusije na Ukrajinu moglo doći u bilo kom trenutku.

Moskva negira da planira napad na Ukrajinu i ističe da brani sopstvene bezbednosne interese od NATO-a.

Najavljeno je da će telefonom razgovarati predsednici SAD i Rusije Džozef Bajden i Vladimir Putin. Poziv bi trebalo da usledi nakon što prvo razgovaraju američki državni sekretar Entoni Blinken i ruski šef diplomatije Sergeje Lavrov. Putin bi trebalo tokom dana da se čuje i sa francuskim predednikom Emanuelom Makronom.

Rusija i SAD smanjuju broj diplomata u Ukrajini

Stejt departmet je naložio osoblju američke ambasade u Kijevu koje ne obavlja hitne poslove da napusti Ukrajinu zbog, kako je navedeno, stalnih izveštaja o gomilanju ruske vojske na granici sa Ukrajinom.

Rusija je, zbog mogućih provokacija režima u Kijevu ili trećih zemalja, odlučila da optimizuje popunjenost svojih diplomatskih misija u Ukrajini, saopštila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je, komentarišući pisanja pojedinih medija da je Rusija značajno smanjila osoblje svoje ambasade u Kijevu i generalnih konzulata u Ukrajini, istakla da će ruska ambasada i konzulati nastaviti da obavljaju svoje osnovne funkcije i da nema reči o navodnoj evakuaciji ruskih diplomata, objavljeno je na sajtu ruskog MSP.

Kurir.rs / RTS, Foto: EPA / SERGEY KOZLOV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track