AMERIČKI BORBENI AVIONI STIGLI U ABU DABI: F-22 poslati u Emirate kao odgovor na raketne napade Huta! (FOTO, VIDEO)
Foto: Twitter / US AFCENT

poruka sad

AMERIČKI BORBENI AVIONI STIGLI U ABU DABI: F-22 poslati u Emirate kao odgovor na raketne napade Huta! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Američki borbeni avioni F-22 stigli su danas u Ujedinjene Arapske Emirate u sklopu odgovora odbrane SAD na nedavne raketne napade jemenskih pobunjenika Huta.

Letelice su sletele u vazdušnu bazu Al-Dafra u Abu Dabiju, u kojoj se nalazi oko 2.000 vojnika SAD-a koji su kao odgovor na napade Huta prošlog meseca lansirali rakete presretače Patriot, prvi put nakon invazije na Irak 2003. godine.

Američki zvaničnici odbili su da kažu koliko je letelica raspoređeno pozivajući se na operativnu bezbednost. Međutim, Vazduhoplovstvo SAD objavilo je fotografiju koja prikazuje šest F-22 na stazi za let ka Al-Dafri.

Raspoređivanje letelica je usledilo nakon što su Huti koje podržava Iran tri puta napali Abu Dabi prošlog meseca, a napadi su se poklopili sa posetama predsednika Južne Koreje i Izraela toj zemlji.

Iako je u senci ukrajinske krize, raketna vatra usmerena na Emirate izazvala je žustar odgovor SAD.

Prelivanje jemenskog dugogodišnjeg rata u Emirate stavlja vojnike SAD u centar napada Huta i povećava rizik od eskalacije u ključnom trenutku pregovora u Beču o obnavljanju iranskog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama.

Kurir.rs / Beta, Foto: Twitter / US AFCENT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track