ŠOLC IMA OZBILJAN PROBLEM: Njegov prethodnik je blizak sa Vladimirom Putinom
Foto: Profimedia / Alexey DRUZHININ / AFP

teret

ŠOLC IMA OZBILJAN PROBLEM: Njegov prethodnik je blizak sa Vladimirom Putinom

Planeta -

Prijateljstvo bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera sa Vladimirom Putinom i njegovi poslovni odnosi sa Rusijom godinama se nerado tolerišu u Nemačkoj.

Dok se preteći oblaci skupljaju nad Ukrajinom i saveznici dovode u pitanje rešenost Nemačke, Šreder se sve više smatra potencijalnim teretom za novog kancelara i kolegu iz Socijaldemokratske partije Olafa Šolca, što je podstaklo pozive na čist raskid sa prokremljskim lobistom.

"Šreder je teret za nemačku spoljnu politiku i njegovu staru stranku", piše nedeljnik Špigel. "Ima jasne ciljeve. Ne za svoju zemlju, već za sebe."

Upozorenje Ukrajini šokiralo je Nemačku

Šrederovo nedavno upozorenje Ukrajini da prestane sa "zveckanjem sabljama" naišlo je na široko rasprostranjenu nevericu u Nemačkoj, čak i među dugogodišnjim prijateljima unutar SPD-ove stranke levog centra.

Prošlonedeljna najava da će ovaj 77-godišnjak biti zadužen za ruski državni energetski gigant Gasprom dodatno je uznemirila, kao i otkriće da je Šreder prošlog meseca razgovarao o Rusiji sa zvaničnikom ministarstva unutrašnjih poslova SPD.

Odličan test za Šolca

Kontroverza dolazi u nezgodnom trenutku za Šolca, koji će se suočiti sa velikim testom sledeće nedelje kada otputuje u Moskvu na svoje prve razgovore uživo sa Putinom od kada je preuzeo dužnost.

Šolc je optužen da polako ulazi u diplomatski sukob u ukrajinskoj krizi i da zamagljuje poruku Nemačke o jedinstvu sa saveznicima koji se suočavaju sa ruskom pretnjom.

Nakon što su ga Sjedinjene Države i drugi saveznici više puta vukli za rukav, Šolc je nedavno pooštrio svoj stav o mogućim sankcijama u slučaju invazije Rusije na Ukrajinu, uključujući zaustavljanje gasovoda Severni tok 2 u vlasništvu Gasproma.

Šreder, kancelar od 1998. do 2005. godine, potpisao je prvi gasovod Severni tok između Rusije i Nemačke u poslednjim nedeljama na vlasti, a trenutno predsedava odborom akcionara Severnog toka.

Takođe je predsednik odbora direktora ruskog naftnog giganta Rosnjefta.

U televizijskom intervjuu, Šolc je negirao da je bio pod uticajem Šredera uoči puta u Moskvu.

"Nisam ga pitao za savet, niti mi ga je dao", rekao je.

"Postoji samo jedan kancelar, a to sam ja. Čini se da su Putin i Šreder izgradili "pravo prijateljstvo, zasnovano na poverenju" dok je Šreder bio na vlasti, rekla je politikolog Ursula Muenč za AFP.

Ali "problematično je kada bivši kancelar koristi svoje prethodne političke aktivnosti i kontakte da zaradi novac", rekla je ona.

Ostpolitik

Nemački SPD se istorijski zalagao za bliske veze sa Rusijom, proistekle iz "Ostpolitike", politike zbližavanja i dijaloga sa tadašnjim Sovjetskim Savezom koju je osmislio bivši kancelar SPD Vili Brant 1970-ih.

Drugi kancelari su nastavili ovu politiku u različitom stepenu, uključujući Šolcovog prethodnika, kancelarku desnog centra Angelu Merkel, koja se fokusirala na ekonomske prednosti odnosa sa Rusijom, strategiju poznatu kao "Vandel durch Handel” na nemačkom ili "promena kroz trgovinu".

Ali čak i među nemačkim političarima, koji imaju razumevanja za Rusiju i njeno dugogodišnje nezadovoljstvo širenjem NATO-a, ponestaje strpljenja prema Šrederu, koji je sa Putinom proslavio 70. rođendan u Sankt Peterburgu.

Veteran SPD-a Rudolf Dresler rekao je za Špigl da je Šrederovo ponašanje "sramotno" i pozvao rukovodstvo stranke da zatraži od Šredera da se uzdrži od komentarisanja političkih pitanja u javnosti.

Opozicioni političari i oni iz koalicionog partnera SPD-a, liberalnog FDP-a, pozvali su Šredera da se odrekne privilegije koju uživa kao bivši kancelar, uključujući kancelariju sa osobljem i vozačima.

Nemački poreski obveznici više ne bi trebalo da "finansiraju rusko lobiranje", rekao je za Bild poslanik konzervativaca Folker Ulrih, sugerišući da bi Gasprom trebalo da plaća Šrederovu alimentaciju.

Sudha David-Vilp, zamenik direktora nemačkog Maršalovog fonda, istraživačkog centra u Berlinu, rekao je da najnovija saga o Šrederu predstavlja "skretanje pažnje“ sa ukrajinske krize, ali nije ništa novo.

"Svi znaju šta Šreder misli, svi znaju odakle mu prihodi“, rekla je ona za AFP.

Zanimljivije je kako će se Šolc i SPD u budućnosti odnositi prema Rusiji, rekla je ona.

"Da li sada postoji shvatanje da su 'Ostpolitik' ili 'Vandel durch Handel' stvar prošlosti? Ili će nastaviti da koriste istu formulu?" upitala.

Kurir.rsDnevnik.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track